Početna Događanja U Švajcarskoj održano prvo nastavničko veće za 2020/21.

U Švajcarskoj održano prvo nastavničko veće za 2020/21.

Nastavnici koji predaju srpski jezik u Švajcarskoj sa koordinatorkom Biljanom Bukinac i konzulom Predragom Mandićem
Foto: arhiva B. Bukinac


Veći broj đaka upisan u srpsku školu u ovoj školskog godini

Biljana Bukinac, koordinatorka Srpske dopunske škole ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoje republike Srbije za više zemalja u kojima se izvodi nastava na maternjem jeziku, održala je minulog vikenda prvu sednicu Nastavničkog veća sa kolegama u Švajcarskoj.  U Bernu, u prostorijama Ambasade Republike Srbije koordinarku i 14 nastavnika  pozdravio je ambasador Goran Bradić. On im je poželo sreću i uspešnu novu školsku godinu, uz napomenu da je Ambasada uvek spremna „da uvek pruži punu podršku radu Srpske dopunske škole“. Takođe ambasador Bradić je naglasio važnost škole za očuvanje identiteta.

Nastavnici i koordinatorka su razmatrali važne teme koje se tiču ne samo organizacije nastave, trenutnog statusa srpske škole i nastavnika koji u njoj rade već i okolnosti u kojima postoji i radi škola na srpskom jeziku.  

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasada Republike Srbije (RS) u Bernu kao i Generalni konzulat RS u Cirihu su tokom leta ostvarili intenzivnu i efikasnu saradnju u vezi sa organizacijom obrazovno-vaspitnog rada u Švajcarskoj. Glavni rezultati te dobre saradnje su prijem dva nova nastavnika  i uspešan početak nove školske godine.

„Sa velikim zadovoljstvom možemo konstatovati da beležimo povećanje broja učenika što je rezultat zalaganja i angažovanja pre svega nastavnika, ali i Ambasade i Ministarstva prosvete. Posebno smo zahvalni Savetu roditelja Centralne Švajcarske, čijim zalaganjem i trudom ove školske godine imamo 30 novih učenika samo iz tog regiona. Takođe želim da naglasim motivisanost nastavnika koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad u ne uvek povoljnim uslovima, a  koji posvećeno sprovode misiju očuvanja srpskog jezika, istorije i kulture, čime se svakako neguje i čuva srpski identitet“, rekla je koordinatorka Biljana Bukinac, koja je pored Švajcarske koordinator Srpske dopunske škole za Nemačku (pokrajine Hesen, Bavarska, Berlin, Hamburg i Bremen), Veliku Britaniju, Grčku, Norvešku, Belgiju, Dansku i Južnoafričku Republiku.

Na Nastavničkom veću su kroz konstruktivne razgovore i argumentovane stavove, iznesene nove ideje o daljem unapređivanju kvaliteta nastave i promocije rada srpske škole.  „Približavanje i predstavljanje rada srpske škole roditeljima i učenicima preko različitih društvenih mreža i internet stranica srpske zajednice u Švajcarskoj takođe je jedan od načina da se privuče što veći broj učenika“, naglasila je koordinatorka Bukinac.

Srpska dopunska škola u Švajcarskoj ima oko 1200 učenika, koje podučava 14 nastavnika. Nastavni kada je raspoređen po školama koje pokrivaju skoro celu teritoriju Švajcarske konfederacije. Podaci o kantonima gde se održava nastava na srpskom jeziku, kao i o nastavnicima koji vode nastavu se nalaze na internet stranici srpske ambasade u Bernu http://www.berne.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Raspored_dopunske_nastave_2020_2021.pdfhttp://www.berne.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Raspored_dopunske_nastave_2020_2021.pdf

Upis novih đaka je uvek dobrodošao.  Biljana Bukinac ističe da roditelji dece koji žele da im deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku u nekom delu Švajcarske u kome ne postoji mogućnost pohađanja Srpske škole da se prijave nekom od nastavnika kako bi se oformile nove grupe u tom okruženju.

Ove školske godine nastavu na srpskom jeziku predaju: Jelena Angelovski (Cirih), Milja Stević (Cirih), Ivana Petković (Cirih i Šafhauzen), Aleksandar Nikolić (Cirih i Sankt Galen), Jelena Todorović Lazić (Argau), Nataša Prica (Bern, Soloturn), Andrijana Adamović (Bazel), Gordana Nikolić (Bazel i Argau), Ana Bojičić (Cug, Obvalden, Lucern, Švic), Marija Gaćinović (Turgau, Sankt Galen), Nataša Malešević (Tićino), Jelena Mitrović (Bern, Argau, Uri, Ženeva), Snežana Šaronjić (Vo, Friburg), Mira Tomić (Vale). Njihove kontakt podatke (brojeve telefona i mejl adrese) možete pronaći na sajtu Ambasade RS u Bernu.