Početna Događanja Srpsko lekarsko društvo obeležilo je angažovanje savezničkih medicinskih misija u Velikom ratu

Srpsko lekarsko društvo obeležilo je angažovanje savezničkih medicinskih misija u Velikom ratu

Francuski ambasador Žan-Luj Falkonij položio venac lekarskim misijama u Srbiji za vreme Velikog rata
Foto: ahriva Francuska ambasada u Beogradu

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkonij prisustvovao je juče (24. septembra 2020.) godišnjoj ceremoniji Srpskog lekarskog društva, kojom je obeleženo angažovanje savezničkih medicinskih misija tokom Velikog rata, posebno onih iz Francuske, na ovim prostorima, prenosi sajt Francuske ambasade u Beogradu. Ceremoniji polaganja venaca i cveća na dve spomen-ploče zahvalnosti stranim sanitetskim misijama koje su u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu pritekle u pomoć srpskom vojnom i civilnom sanitetu položili su, pored predsednika Srpskog lekarskog društva akademika Radoja Čolovića i predstavnici diplomatskih predstavništva zemalja čije su medicinske misije bile prisutne

U svom obraćanju predsednik Srpskog lekarskog društva Čolović je podsetio je na herojsko zalaganje svih članova savezničkih sanitetskih misija (među kojima su bili hirurzi, lekari, medicinske sestre). „Tokom Prvog svetskog rata, strane medicinske misije (iz Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Nemačke, Holandije, Rusije …) bile su upućene u Srbiju da se bore protiv epidemije tifusa koja je desetkovala stanovništvo. Francuska je 1915. uputila 100 vojnih lekara, uz koje su poslate i medicinske sestre, da pruže negu stanovništvu i distribuiraju vakcine. Njihov rad je omogućio i da se uspostavi odgovarajuća infrastruktura za lečenje pacijenata i uvedu mere javne higijene, što je bilo neophodno za zaustavljanje širenja epidemije. Zahvaljujući naporima tih misija, epidemija je obuzdana a stanovništvo vakcinisano. Isto medicinsko osoblje se potom pridružilo redovima srpske vojske i prateći je prilikom povlačenja preko Albanije, i pretrpelo je velike gubitke“, istaknuto je na internet stranici Francuske ambasade u Beogradu.

Poseta muzeju Srspskog lekarskog društva
Foto: ahriva Francuska ambasada u Beogradu

Njihova posvećenost i požrtvovanje obeležavaju se svakog 24. septembra u prostorijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu. Nakon polaganja venaca i cveća predstavnici diplomatskog kora imali su priliku da obiđu muzej Srpskog lekarskog društva.