Početna Događanja Episkop Andrej učestvovao na skupu o zaštite prirode u Trstu

Episkop Andrej učestvovao na skupu o zaštite prirode u Trstu

Vladika Andrej je govorio na skupu o zaštiti prirode u Trstu
Foto: Fejsbuk stranica vladike Andreja

U Trstu je i ove godine svečano proslavljena redovna manifestacija za zaštitu Božije tvorevine i životne sredine. Na poziv tršćanskog nadbiskupa Đampaola Krepaldija i u organizaciji Gradskog pastoralnog centra Studijum fidej pod upravom župnika Don Etore Malnatija, u istorijskom hramu Svetog Spiridona, uz primenu strogih propisa povodom korona epidemije, okupili su se najviši predstavnici grada i čelnici Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, stoji u saopštenju Vladike Andreja.

Iskusan u tematici Obzira prema čovekovoj okolini i transformativnog delovanja Episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte, vladika Andrej je u svojoj pozdravnoj reči biranim rečima pozdravio sve učesnike i zahvalio na ljubavi i poštovanju koje imaju prema srpskoj crkvi. Vladika je istakao da je Pravoslavna Crkva tradicionalno sa svim crkvama i verskim zajednicama, aktivno uključena u diskurs na ovu temu koja je još osamdesetih godina pokrenuta u duhu pravoslavnog predanja na problem zaštite čovekove okoline. Pravoslavni živalj problemu očuvanja čovekove okoline nastoji da pruži svoj doprinos, zbog čega i danas od strane Tršćanskih gradskih vlasti i Rimokatoličke crkve postoji ogromno poštovanje prema Upravi i vernom narodu hrama Svetog Spiridona u ovom istorijskom gradu. Aktuelni istorijski izazov našeg vremena za izgradnju mostova, izazov je svim ljudima dobre volje, da budu zahvalni na bogatstvu koje je proizašlo iz fenomena raznolikosti i da odlučno ispune svoju premostnu konstrukciju, a crkve i verske zajednice u saradnji sa građanskim vlastima da formulišu zajedničke stavove o društveno – etičkim pitanjima. Goruća tema o klimatskim promenama koja se svakodnevno pominje u masi članaka, intervjua i televizijskih emisija, već odavno je postala opštepoznata i aktivno je prati Eparhija austrijsko – švajcarska, dajući svoj doprinos na osnovu bogate riznice Pravoslavnog bogoslovlja, piše na Fejsbuk stranici vladike Andreja.

Govor vladike Andreja je kao i uvek prvukao veliku pažnju
Foto: Fejsbuk stranica vladike Andreja

 Nadbiskupa Đampaola Krepaldija je istakao problem siromaštva i bogatstva, koji je stalna briga crkve od svog nastanka, a trebalo bi da bude centralna tema i u budućnosti, naročito u pod najnovijim okolnostima svetske korona – epidemije. Citirajući odeljke iz ovogodišnjih poruka Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja i Rimskog Pape Frančeska, nadbiskup Krepaldi je podsetio sve prisutne da je praksa saradnje u stalnom dijalogu sve neophodnija jer se u opštoj svetskoj krizi pokazuju ozbiljne slabosti. „Što doslednije posmatramo našu hrišćansku tradiciju, to jasnije blagovestimo jevanđelje Hristovo koje treba da čuju svi žitelji vaseljene koji se suočavaju sa vihorom života savremene civilizacije i modernog sveta“. U to ime, Nadbiskup Krepaldi je ukazao na lekovitost zbližavanja u formulisanju održivih principa zajedničkog razmišljanja o trenutnoj klimatskoj krizi.

U nastavku skupa, svi prisutni su se molitveno obratili javnosti zajedničkom porukom o potrebi podizanja svesti o zaštiti planete i poštovanju Božje tvorevine, da bi na kraju vladika Andrej i nadbiskup Krepaldi još jednom pozdravili prisutni verni narod i na sve prizivali blagoslov.

Pored Nadbiskupa učestvovali su  gradonačelnik Trsta Roberto Dipijaca, predsednik Grčke pravoslavne zajednice u Trstu, Stilijanos Ridzos,  grčki paroh, arhimandrit Grigorije Milijaris, rumunski paroh, Evsevije Negrea, honorarni konzul Republike Grčke Marina Kedrov, jerej Filip Milunović iz Beča, starešina hrama Svetog Spiridona, protojerej-stavrofor Raško Radović, potpredsednik Co Trst, g. Zlatimir Selaković i dr.