Početna Događanja U Švajcarskoj promovisan zbornik „Zaveštanja 2020“ Udruženja srpskih pisaca

U Švajcarskoj promovisan zbornik „Zaveštanja 2020“ Udruženja srpskih pisaca

Članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske sa svojim prijateljima iz Nemačke na promociji zbornika ,,Zaveštanja 2020“
Foto: arhiva M. Đurić

Članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske uspešno su održali tradicionalne oktobarske književne susrete i promociju zajedničkog dela ,,Zaveštanja 2020“, šesnaestog po redu, minulog vikenda „Draž veća ovih druženja je upravo činjenica da smo se po prvi put u ovoj godini okupili na književnim susretima u toku ove nesretne pošasti- korona-,koja nas je zadesila. Ipak smo uz mere predostrožnosti, poštujući sve mere zaštite uspešno promovisali naše čedo ,,Zaveštanja 2020““, istakao je predsednik udruženja Milisav Đurić.

Pored članova Udruženja srpskih pisaca Švajcarske prisustvovali su i dragi prijatelji ovog udruženja van granica Švajcarske – članovi literalnog Udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena kraj Štutgarta kao i predstavnici Udruženja pisaca Damljanka Daška Čizmić iz Minhena. Posebnu čast priredio je i konzul Republike Srbije u Cirihu Milorad Mića Avramović, svojim dolaskom.

Svi zajedno su uživali u divnim stihovima pesnika i lepe pisane reči. „Bilo je to još jedno divno, bratsko druženje, uz stisak ruke i želje da se iskaže emocija i rešenost da istrajemo u onome zašta smo se i okupili a to je da negujemo, čuvamo i očuvamo naše pismo, našu ćirilicu, naš jezik i našu kulturu uopšte ovamo u rasejanju“, reči su i želja predsednika Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, Milisava Đurića. „Da očuvanje našeg postojanja i bitisanja neće doći u pitanje, govore ove brojne knjige ,,Zaveštanja i izlivi divnih stihova poezije ovih divnih ljudi, okupljenih oko iste stvari i nošeni jakom željom očuvanja naših korena, na šta smo posebno zahvalni Udruženju srpskih pisaca Švajcarske“, rekao je konzul Milorad Avramović.

„Naša saradnja sa maticom ogleda se u tome da smo prepoznati u radu od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odsek za dijasporu, koji su u nekoliko navrata proteklih godina pa i ove 2020. sufinansirali štampanje Zbornika književnih radova ,,Zaveštanja“. Time je potvrđeno sve što je konzul Avramović naveo kao pohvalu za naše Udruženje, dalo mu vetar u leđa da nastavi i istraje dalje, kao i da radi više i bolje“, dodao je predsednik Milisav Đurić.

Druženje uz stihove se nastavilo do predvečerja i posle večeri, kao i u muzičkim stihovima pevača Zorana Zoke Jankovića. „Sa našim divnim domaćinima Gordanom i Sanjom Tubak i svim divnim ljudima ostali smo do iza ponoći, a onda se razišli nošeni svaki na svoj način sa utiskom emocija, poezije i svega onoga što smo svi skupa iznedrili te subote 3. oktobra 2020. godine… Ostaje nam da negujemo i čuvamo naš koren, našu kulturu ali i ,,Zaveštanja“ koja su nas zaveštala da istrajemo u naumu, i hoćemo“… naglasio je predsednik Milisav Đurić.

Sa druge strane Marko Ružić, jedan od osnivača Udruženja, bivši predsednik, stalni član uprave i tehnički urednik, predsednik Srpska književna država Aleja Breza i suizdavač Zaveštanja je bio sprečen da prisustvuje promociji.