Da deca vežbaju srpski jezik uz šah


Top, skakač, lovac, kraljica, kralj, pešaci…kreću se, zauzimaju mesta, stvaraju uzročno posledične odnose na tabli, imaju vrednost koju nose sa sobom i koja se često apstrahuje…  Sve se te pozicije moraju nekako objasniti rečima.  Rečima našeg jezika!

Foto: arhiva sajta Rokada.info

Deca koja odrastaju u inostranstvu, a autor ovih redova je imao prilike i sam da odrasta u inostranstvu (i da tamo odgaja decu), najčešće uče jezik od svojih ukućana. Jedan jezik se govori u kući, a drugi u svim ostalim prilikama.  Kad je dete zaista malo, nije mu teško da u kućnom okruženju progovori maternji jezik, a čim pođe u vrtić, nije mu teško da usvoji i jezik tog podneblja. U jednom trenutku takvo dete postaje potpuno bilingvalno, odnosno, dete sa dva maternja jezika.  Autori koji se bave decom ovo ističu kao ključnu prednost u kasnijem usvajanju znanja, odnosno objašnjavaju da što su ta dva maternja jezika raznorodnija, to će detetov mozak biti spremniji na usvajanje novih znanja.  Međutim praksa nas uči, nakon 6. godine, dete počinje da provodi mnogo više vremena van kuće i taj trend se retko menja.  Uz školu, sport, sekcije i posete drugarima, onaj „kućni“ jezik zaostaje.  Nikada on ne izbledi do kraja, ali svakako se ne razvija u meri u kojoj bi to mlado biće sa navršenih 14-15 godina moglo tečno da ga govori.  O akcentu i pisanju ćirilice i latinice paralelno – da i ne govorimo.  Crkva i kulturno-umetnička društva mogu da pomognu u ovome, ali nisu kod svakog deteta ista interesovanja.  Zaključak – našoj deci u inostranstvu bi dobro došlo još aktivnosti koje se u potpunosti obavljaju na srpskom jeziku!

Naš šahovski trener, Željko Medar, ne samo da je samostalni autor knjige „Naučite šah uz svoje dete“, što znači da se dovoljno kvalitetno izražava jer je knjiga prošla recenzije pre izdanja, već je i pesnik, i bivši novinar, i uopšte rečeno, osoba koja mnogo čita i pravilno se izražava. Zamislite, kada bi neko takav, vašem detetu držao online časove šaha (naravno, pod pretpostavkom da se vaše dete zanima za šah)?  

U okviru DŠK „Kapablanka 1992“ iz Novog Sada, oformljen je mini studio, sa opremom pristojnog kvaliteta, iz koga Željko drži časove šaha, na pravilnom i čistom srpskom jeziku, našoj deci koja žive i odrastaju uinostranstvu!  Kamere i zvučnici su postavljeni tako da deca trenera vide u celosti, kao i demonstracionu šahovsku tablu, što znači da moraju da prate pokrete usana, gestikulaciju i izraz lica, a to sve pomaže prilikom razumevanja jezika.  Pritom – deca se osećaju kao da su u klubu.

Ukoliko deca brzo napreduju u šahovskim veštinama, uvek mogu da se priključe školskoj sekciji ili lokalnom klubu u mestu gde žive, pa da vežbaju i tamo i da se takmiče, ali osnovne veštine, na maternjem jeziku, svakako mogu steći na ovaj način.  Roditelji takođe mogu da prisustvuju ovoj onlajn nastavi, ali – bez upadica – samo kao posmatrači! Radi se u malim grupama, ne većim od 6 dece, a termini se dogovaraju.

Ukoliko vas zanima da saznate više o ovom načinu rada, ili imate dete koje se interesuje za šah, starosti između 6 i 10 godina – kontaktirajte nas!

Tekst preuzet sa Internet portala www.rokada.info