Početna Događanja SKUD Nikola Tesla u Frajburgu u Nemačkoj po prvi put vodi žensko...

SKUD Nikola Tesla u Frajburgu u Nemačkoj po prvi put vodi žensko rukovodstvo

Nova uprava SKUD Nikola Tesla iz Frajburga
Milena Daković, Jerka Panić, Sanja Bolić i Jelena Petrović (s leva u desno)
Foto: Rasejanje.info

Srpsko kulturno društvo Nikola Tesla iz Frajburga u Nemačkoj od ovog vikenda ima novu upravu. Od nastanka društva 2005. godine pa do danas udruženje nisu vodile žene. Od sada ga vode. Jerka Panić je predsednik, Sanja Bolić potpredsednik, Jelena Petrović sekretar a Milena Daković blagajnik. Jerka doduše nije prvi predsednik. Pre nje je bila Biljana Vorkapić na čije mesto je došla.
Iako je izabrana ženska uprava, odmah po izboru, na vanrednoj skupštini prisutni muški deo populacije je odmah i to bezuslovno obećao pomoć. I to na svakom koraku i u svakom trenutku.

Primopredaja će biti narednih dana a prvi zadatak ženskog kvarteta je pronalaženje rešenja oko održavanja proba folklora. Deca – maleni i omladinci od marta meseca nisu imala probe. Udruženje nema svoje prostorije već ih iznajmljuje. I nakon popuštanja mera usled pandemije izazvane virusom korona nadležni od kojih se iznajmljuje sala, nisu dozvolili da se deca vrate (u salu). Dok se ne nađe rešenje svi se male za strpljenje. Takođe mole se roditelji da i dalje uplaćuju mesečnu članarinu za igrače i ujedno se zahvaljuju svima onima, koji su to poslednjih meseci radili i podržavali svoje udruženje.

Staroj upravi su se zahvalili na dosadašnjem angažmanu i trudu. Većina je izrazila žaljenje što su okolnosti bile takve i što udruženje nije radilo jer se njihov zamah na početku itekako primetio. Iz poslovnih i porodičnih razloga članovi dosadašnje uprave su podneli ostavke. Ovo je bio drugi izbor uprave udruženja Nikola Tesla u ovoj godini. Prvi je bio u januaru, a drugi u petak uveče. Pojedini su izrazili nadu će uprava ovoga udruženja bar ovoga puta ostati ceo mandat. Od kada je društvo nakon pauze od šest godina ponovo aktivirano (2017.) bio je ovo četvrti izbor  uprave.  Iako se epidemiološka situacija pogoršava zasigurno je da će se stanje poboljša da će mladi nastaviti sa probama folklora, nastupima i druženjima sa drugim predstavnicima srpskih klubova i udruženja u Nemačkoj.