Početna Događanja Vladimir Kokanović novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Vladimir Kokanović novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Izabrana nova uprava Saveza Srba Slovenije
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

Mr Vladimir Kokanović je novi predsednik Saveza Srba Slovenije. On je jednoglasno izabran na vanrednoj skupštini Saveza, koja je održana juče u prostorijama Parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani. „Uprkos sve lošijoj epidemiološkoj situaciji u Sloveniji, na skupštini su prisustvovali predstavnici srpskih kulturno-umetničkih društava i drugih udruženja sa celog prostora Slovenije, od Lendave, Maribora, preko Celja, Novog mesta i Ljubljane, do Postojne i Kopra“, istakli su u Savezu Srba Slovenije.

Usvojen je predlog novog statuta, a sa njim i novi organi: Predsedništvo, Izvršni odbor, Generalni sekretarijat, Nadzorni odbor, Disciplinska komisija i Savet. Pored izbora predsednika Saveza izabran je i novi član predsedništva mr Danijel Igrec, koji će biti generalni sekretar. Potpredsednica dr Vesna Bajić Stojiljković, Jasmina Krapše i Miloš Demonjić, nastavljaju sa radom u članstvu Predsedništva. Izvršni odbor Saveza Srba Slovenije činiće delegati svih srpskih udruženja, članica Saveza.

Mr Vladimir Kokanović novi predsednik
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

Na skupštini su predstavljeni dosadašnji projekti Saveza Srba Slovenije. Uvođenje srpskog jezika kao dopunske nastave u slovenačkim osnovnim školama, u okviru kog je realizovano i nekoliko predavanja u gradovima Maribor, Ljubljana, Postojna i Kopar, je zasigurno jedan od najvažnijih (projekata). Kroz humanitarni projekat „Podrži heroje!”, Savez je pomogao medicinarima u borbi protiv Kovida-19 i ostvario saradnju sa humanitarnim organizacijama iz Francuske, Italije, Republike Srpske i Crne Gore.

„Putovanje dece u Srbiju jula prošle godine, sprovedeno uz pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, bio je projekat od velikog značaja za naše najmlađe generacije, u cilju upoznavanja kulturnih i istorijskih  znamenitosti Beograda i okoline. U toku je priprema novog takvog projekta koji će biti namenjen deci, ali i uzvratna poseta dece iz Srbije Sloveniji. Do kraja 2020. godine Savez Srba Slovenije će realizovati i projekat Svesrpski sabor, zahvaljujući podršci Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u kojem će biti obuhvaćeni raznovrsni kulturni i edukativni sadržaji“ naglašeno je u Savezu.