Promocija knjige „Ljubav ima oči druge“ Zagorke Zage Bunthornsade održana u Frankfurtu


Veče posvećeno promociji knjige Ljubav ima oči druge Zagorke Bunthornsade
Foto: arhiva LJ. Simić

Nakon Oktobarskih susreta pisaca u organizaciji Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta minulog vikenda je moglo da se održi još jedno lepo i divno druženje – književno veče i promocija knjige Ljubav ima oči druge Zagorke Bunthornsade. Pored Udruženja pisaca Sedmice organizator je bila i Galerija Westkunst – Nid u čijim prostorijama je održano ova kulturna manifestacija.

Književno veče je održano uz poštovanje propisanih mera zbog pandemije izazvane virusom korona. Upravo zbog tih propisa je broj mesta bio ograničen. Oni koji su imali priliku da prisustvuju presrećni su jer su uživali u divnim stihovima Zagorke Zage Bunthornsade.
Predsednik Udruženja pisaca Sedmica Ljubiša Simić istakao je da je poezija Zagorke Bunthornsade „kristalno čista. Svaka reč je na svom mestu, pesničke slike se skladno smenjuju i dopunjuju, tako da se nema šta dodati ni oduzeti. Zahvaljujući takvoj kompoziciji i načinu pisanja, akademskoj slikarki Spomenki Alečković nije bilo teško, da sve pesme koje su zastupljene u ovoj knjizi, kičicom i bojama i prenese na platno. To je još jedna draž i posebna umetnička vrednost  ove knjige“. Sa druge strane poznata slikarka Spomenka Alečković  je u recenziji knjige za Zagorku napisala da „svoj put od trnja posipa ružinim laticama, grebene i ruševine oblaže toplom i mekom svilom. Put je sada lak, ljubav, sreća, spokoj na kraju puta je čekaju“.

Prisutni su uživali u divnim stihovima i prelepim bojama, a nakon promocije su imali mogućnost da razgovaraju sa autorkom.

Zagorka Zaga Bunthornsade rođena je 1948. godine u selu Kupinovu kod Kuršumlije. Školovala se u Jagodini. U tom gradu je zahvaljujući svome ocu počela da se bavi streljaštvom. Osvojila je brojne nagrade u ondašnjoj Jugoslaviji. Raspadom zemlje životni put ju je odveo u Frankfurtu na Majni gde i danas živi. Odlaskom u penziju posvetila se pisanju. Objavila je dve zbirke poezije za decu i treću zbirku ljubavne poezije za odrasle pod nazivom „Ljubav ima oči druge“. Poslednja zbirka je nedavno izašla iz štampe. Pesme i priče su joj prevođene na nemački jezik. Član je Centralnog saveta Srba u Hesenu i Udruženja pisaca Sedmica, gde se nalazi na mestu blagajnika.