Početna Vesti Francuska ponovo proglasila opšti karantin

Francuska ponovo proglasila opšti karantin

Francuska od sutra uvodi nove mere zabrane, koje će biti na snazi do 1. decembra. Predsednik Francuske Emanuel Makron je, u obraćanju javnosti, rekao da će u petak započeti zatvaranje cele zemlje u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima. Iz kuće će moći da se izađe samo zbog neophodne nabavke, da se ode na posao, odvedu deca u školu, ode kod lekara ili se prošeta jedan sat najdalje kilometar od kuće. Ponovo se, dakle, u upotrebu vraćaju potvrde i kazne za one koji ne poštuju ove mere. Biće zabranjena sva javna okupljanja, a neće biti dozvoljeno ni kretanje između regiona.

Građanima će i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće. Preporučuje se rad od kuće kada god je to moguće.

Otvorene će biti samo apoteke, prodavnice hrane i drugih neophodnih artikala. Za razliku od prolećnog karantina, imajući u vidu da je priroda virusa bolje proučena, škole će biti otvorene, ali da će fakulteti preći na onlajn nastavu. Biće omogućena i poseta staračkim domovima.

Javne službe, fabrike, poljoprivredna dobra, građevinske firme će i dalje nastaviti da rade.

Neće raditi ni barovi i restorani, cvećare, frizeri… Granice sa drugim državama EU biće otvorene, dok spoljne granice EU ostaju zatvorene. Na aerodromima će se vršiti obavezni test za sve one koji se vraćaju u zemlju. Poseta grobljima će biti dozvoljena da bi se, preminuli dostojno sahranili. 

Saopštavajući mere svojim građanima francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da je nove mere doneo posle konsultacija sa naučnicima, političkim predstavnicima, privrednim udruženjima i evropskim partnerima. Cilj je da se na ovaj način zaštite najslabije i najosetljivije osobe, jer su među preminulima 85 odsto stariji od 70 godina, ali da se pruži zaštita i mlađima, jer na reanimaciji trenutno 35 pacijenata ima manje od 65 godina. Namera je, takođe, da se na ovaj način zaštite bolnice i bolničko osoblje, ali kako je rekao Makron, i najsiromašniji koji su i najviše pogođeni virusom.

U izricanju mera tražena je ravnoteža u održavanju privrede, ali je Makron ipak naglasio da za francuske vlasti ništa nije važnije od ljudskih života.

– Ostanite maksimalno kod kuće i poštujte pravila! – uputio je Makron poruku naciji.