Početna Vesti Nova ograničenja u Nemačkoj zbog širenja zaraze izazvane virusom korona

Nova ograničenja u Nemačkoj zbog širenja zaraze izazvane virusom korona

Broj inficiranih od virusa korona iz dana u dan sve više raste i mnoge vlade su se odlučile da uvedu nove mere s ciljem da spreče dalje širenje talasa novih  slučajeva kovida 19.

Savezna nemačka kao i pokrajinske vlade su se saglasile da se od ponedeljka 2. novembra uvede takozvani „lokdaun“ kako bi se sprečilo širenje zaraze koronavirusom. Prema postignutom dogovoru nova ograničenja u Nemačkoj bi trebala da traju do kraja novembra.

• Kontakti: Samo članovima dva domaćinstva dozvoljeno je javno okupljanje – najviše deset ljudi. Pored toga, građani se podstiču da kontakte izvan svog domaćinstva svedu na apsolutno neophodan minimum. „Grupe ljudi koji slave na javnim mestima, u stanovima kao i u privatnim objektima su neprihvatljive s obzirom na ozbiljnu situaciju u našoj zemlji“, navodi se u odluci.

• Treba izbegavati nepotrebna privatna putovanja i posete rođaka.

• Ugostiteljski objekti zatvaraju se do kraja meseca od 2. novembra, kao i barovi, diskoteke i pabovi. Dostava i sakupljanje hrane za konzumaciju kod kuće treba isključiti iz ovoga, kantine treba da ostanu otvorene.

• Veleprodaja i maloprodaja ostaju otvoreni u skladu sa higijenskim zahtevima. Na deset kvadratnih metara prodajne površine dozvoljen je najviše jedan kupac.

• Usluge: Kozmetički ateljei, masažne ordinacije i studiji za tetoviranje treba da budu zatvoreni jer ovde nije moguće održavati minimalnu udaljenost. I dalje su mogući medicinski neophodni tretmani, na primer kod fizioterapeuta. Frizerski saloni takođe će ostati otvoreni – u skladu sa postojećim higijenskim zahtevima.

• Supermarketi: Trgovina na malo ostaje otvorena – ali postoje propisi o tome koliko kupaca može istovremeno biti u prodavnici.

• Škole i vrtići treba da ostanu otvoreni.

• Profesionalni sportovi, uključujući Bundesligu, trebalo bi da se odvijaju samo u novembru bez gledalaca.

• Amaterski sportovi će biti prekinuti, tako da klubovi više ne smeju da treniraju. Individualni sportovi, kao što je samo trčanje, i dalje bi trebali biti dozvoljeni. Fitnes studiji, bazeni i zabavni bazeni biće zatvoreni.

• Od sledeće nedelje do kraja novembra, savezna i pokrajinska vlada žele u velikoj meri zabraniti događaje koji služe zabavnim i zabavnim aktivnostima širom Nemačke. Tome dodaju pozorišta, opere i koncertne sale. Kazina, kockarnice, kladionice i javne kuće takođe moraju da se zatvore, kao i bioskopi, zabavni parkovi i sajmovi.

• Ponude turističkog smeštaja u Nemačkoj zabranjene su u novembru. Njih treba koristiti samo u neophodne svrhe, kao što su obavezna službena putovanja.

• Manje kompanije sa do 50 zaposlenih treba da ostvare do 75 procenata prometa od novembra 2019. godine, veće kompanije do 70 procenata. Fiksni troškovi kompanije trebalo bi da budu fiksni, najavljeno je iz pregovaračkih krugova. „Finansijska pomoć imaće finansijski obim do deset milijardi“.