Formirano novo odeljenje srpske dopunske škole u Štutgartu


Roditelji, nastavnica Jovana, koordinatorka Tatjana i konzul Dragan nakon dogovora
oko formiranja novog odeljenja srpske škole u Štutgartu
Foto: arhiva D. Dimitrijević

Lepa vest je stigla iz glavnog grada nemačke pokrajine Baden-Virtemberga Štutgarta. Na inicijativu roditelja otvoreno je novo odeljenje srpske škole u delu grada Fojerbah. Đaci će se okupljati nedeljom u srpsko-nemačkom sportskom i kulturnom klubu Sloga a sa njima će raditi honorarna nastavnica Jovana Knežević.
Otvaranje odeljena je inicijativa više roditelja a po najviše Vanje Borića, potpredsednika ovog velikog društva, koje postoji nepunih 50 godina. Velika zahvalnost je pored predstavnika srpskog konzulata iz Štutgarta i koordinatora nastave na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu Tatjani Popović upućena i predsedniku kluba Sloga Kristijanu Bresnopoljcu.

Na otvaranju grupe, konzul Dragan Dimitrijević je istakao da ga raduje formiranje nove nastavne  grupe, kao i činjenica da je sve više naših državljana koji žele da njihova deca neguju srpski jezik i upoznaju se sa kulturom i tradicijom srpskog naroda, o čemu govori podatak da se broj novoupisanih učenika iz dana u dan povećava.

Tatjana Popović, koordinator srpske dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg, pozdravljajući otvaranje novog odeljenja se osvrnula na  prosvetiteljski rad  Dositeja Obradovića. Ona je izrazila želju da učenici ove grupe krenu stopama naših najvećih prosvetitelja i mislilaca.

Roditelji su se zahvalili na prvom mestu Ministarstvu prosvete Republike Srbije, koje organizuje obrazovno- vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, potom predstavnicima Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, koji pružaju veliku podršku u radu dopunske nastave. Oni su srećni što će i njihova deca od sada moći da uče srpski jezik, istoriju, geografiju, kulturu i tradiciju srpskog naroda

I nastavnica Jovana Knežević je bila puna zahvalnosti. Ona je uz lepe reči upućene svima koji su pomogli i omogućili formiranje nove grupe kao i roditeljima koji šalju decu u školu i samoj deca koja pohađaju nastavu, dodala da se nastavni tim „raduje svakom novom učeniku“ i da je sigurna da „će se broj učenika u ovoj  grupi i dalje povećavati“.

Za Vanju Borića, potpredsednika kluba Sloga „dopunska škola na srpskom jeziku je za nas u dijaspori jako bitna“. I kao potpredsednik i kao roditelj dece u školskom uzrastu jako je srećan i zadovoljan dogovorom i saradnjom koja je ostvarena.

„Želim ovim putem da naglasim veliki značaj očuvanja maternjeg jezika , identiteta  u dijaspori i negovanju veza sa domovinom. Istovremeno mi je želja i iskreno se nadam da ćemo sa ovakvom pozitivnom energijom i dobrom inicijativom u budućnosti postići još bolju i transparentniju komunikaciju i saradnju sa ostalim, brojnim srpskim kulturno- umetničkim društvima i našim ljudima cele dijaspore bez obzira na teško i iscrpljujuće vreme u kome se svi mi momentalno nalazimo“.

Miloš Mrvić, takođe član kluba Sloga i roditelj đaka je naglasio da mu je izuzetno drago što se će u prostorijama kluba Sloga održavati nastava na srpskom jeziku. On se zahvalio upravi Sloge, Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu kao i svim ostalim učesnicima koji su dali i daju doprinos „u  postizanju  ovog izuzetno važnog projekta za sve nas“.