Arhipastirska poseta Episkopa Andreja parohiji i Crkvenoj opštini na Malti


Vladika Andrej služio na Malti
Foto: arhiva CO Malta

Nakon godinu i po dana Srbi na Malti ponovo su mogli da prisustvuju bogosluženjima episkopa Andreja, vladike Austrije, Švajcarske, Italije i Malte. Minulog vikenda on je boravio u Arhipastirskoj poseti misionarske parohije na Malti. Prve večeri nakon dočeka episkopa ispred crkve Tal-Pilar u Valeti, odslužena je Večernja služba. Bogosluživao je otac Aleksandar Popesku iz Rumunske pravoslavne crkve uz sasluženje paroha malteškog oca Riste Gorančića i pojanje ruskog hora i pojca Rumunske crkve na Malti.

Vladika Andrej je prisustvovao bogosluženju i u nadahnutoj besedi na engleskom jeziku preneo je svoje pozdrave, blagoslov i zahvalio se na strpljenju koje imaju u ovim teškim vremenima. Na službi je prisustvovao i otac Džordž Mifsud iz Grko-katoličke crkve, kome se vladika zahvalio na podršci i ljubavi koju ima prema pravoslavnima.

U nedelju služena je sveta liturgija, uz prisustvo Episkopa Andreja i mnoštva vernika. Tom prilikom prisutnima je episkop Andrej preneo svoje blagoslove i u očinskoj ljubavi se još jednom zahvalio na ljubavi i strpljenju koje imaju, pokazujući time svoju ljubav i brigu prema vernom narodu i parohiji na Malti.

Vladika Andrej je održao sednicu sa predstavnicima Crkvene opštine na Malti. Zajedno sa njima sastao se sa nadbiskupom Malte  Čarlsom Šiklunom u Nadbiskupskoj rezidenciji u Mdini, gde je razgovarano o mogućem dugoročnijem rešenju pitanja hrama za potrebe srpske parohije na Malti.

Episkop se u više navrata zahvalio parohu Risti Gorančiću i Odboru na svemu što čine i što je urađeno za verni narod na Malti. Sa druge strane se i paroh malteški zahvalio vladici na očinskoj ljubavi i podršci koju daje parohiji na Malti. U ime Crkvene opštine i parohije na Malti vladici je predan prigodan poklon. Vernici i parohija su se pridržavali propisanih mera i izrazili su želju da se čim epidemološki uslovi dozvole češće susreću sa vladikom.