Početna Događanja U Serbika kafeu održano predavanje „Nemanjići u književnom stvaralaštvu“

U Serbika kafeu održano predavanje „Nemanjići u književnom stvaralaštvu“

Učesnici još jednog lepog druženja u Serbika kafeu u Frauenfeldu u Švajcarskoj
Foto: arhiva D. Zimonjić

U prelepom ambijentu kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u Švajcarskoj, u organizaciji Serbika kafea, održano je još jedno kulturno druženje. Ovoga puta, po prvi put bilo je najavljeno književno-istorijsko predavanje: Nemanjići u književnom stvaralaštvu – Uslovi kulture u srednjem veku. Predavanje je održala profesorka srpskog jezika Ivana Marčeta, dok je Dimitri Paskoski, docent za nemački jezik i književnost pri Pedagoškom fakultetu u Bernu, dao završnu reč, ističući pismenost Slovena u periodu Nemanjića u odnosu na ostale narode toga vremena.

Dvoje kompetentnih ljudi nesebično su preneli svoja znanja o književnosti i kulturi Srba u doba Nemanjića. Oni su govorili i o istorijskim prilikama koje su uticale na stvaranje srpskog jezika do danas. „Mnogo je istorijskih nepoznanica i baš su me one podstakle da i nakon zvaničnog predavanja postavim više pitanja. Odgovori su još jednom dokazali da nam je baš ta istorija tj. njeni moćnici, namerno izbrisali najlepše i najvrednije njene delove, kao i velike zala kojih bi se mogli postideti. Lično mislim da sve istine vekovima grabe da isplivaju, a da upravo njihovi krici nikada nisu dopustili mir na Balkanu. Ivani i Dimitriju hvala na neposrednosti, a dragoj domaćici Dragani na još jednom pravom odabiru teme i divnoj organizaciji“, istakla je Božica Nedeljković učesnica predavanja.

„Mnogo mi je drago što je predavanje o Nemanjinima i dodatak o pogledu na istoriju srednjeg veka je naišao na veliko interesovanje“, rekla je Ivana Marčeta, profesor master srpske književnosti i jezika. „Prisutni su izrazili zanimanje za navedene sadržaje i izrazili želju da ovaj vid predavanja postane tradicionalan u našem udruženju. Zahvalna sam ljudima na odzivu i na njihovoj želji da se podsete davno naučenih sadržaja, kao i da čuju i nauče nove stvari. Razgovor nakon predavanja je pokazao koliko kulturni sadržaji obogaćuju svakodnevni život i inspirišu nas da živimo na kvalitetniji način, oplemenjujući i nas same i sve čime smo okruženi“, dodala je Ivana.

„Za razliku od mnogobrojnih druženja u Serbika Kafeu ovo je bilo malo drugačije, sa posebnim povodom na temu Nemanjići u književnom stvaralaštvu. Kratak uvod već na samom početku je naglašavao lepo i prijatno veče. Moja malenkost je uživala slušajući istorijske činjenice i dela Nemanjića za koje do sad nisam znala. Sa izuzetnom pažnjom su i ostali slušaoci bez daha pratili predavanje i svim učesnicima se od srca zahvaljujem. Sigurna sam da ćemo ovakva predavanja nastaviti i ubuduće“ rekla je Jelena Kostić.

Divan ambijent u kantonalnoj biblioteci
Foto: arhiva D. Zimonjić

Dragana Zimonjić, organizator večeri i inicijator Serbika Kafea je takođe zadovoljna predavanjem i druženjem. Ona je dodala da su se okupili iako svi znaju kakvi su uslovi i koliko je teško u ovakvim uslovima bilo šta organizovati. „Maske su, kao i svuda  bile obavezne ali smo se trudili da razmak između gostiju bude propisom dozvoljen, tako da nismo morali celo veče provesti pod njima“. Dragana je naglasila da je velika odgovornost bila sama organizacija, ali da je „veća i jača bila želja da i u ovom vremenu život koliko je to moguće ide napred. Interesovanje za predavanje je bilo veliko jer je tema o slavnoj srpskoj lozi više nego tražena. Ipak nisu mogli svi da prisustvuju zbog ograničenog broja posetilaca“, naglasila je Dragana.

Samo veče je odisalo posebnim šarmom i toplinom. Tome je doprinelo i 15-oro posetilaca (za koliko se dobila dozvola). I samo posluženje na kraju doprinelo je da se tema produbi i da posetiocu saznaju još po nešto o bogatoj srpskoj istoriji.

Ivana Marčeta, Božica Nedeljković i Dragana Zimonjić
Foto: arhiva D. Zimonjić