Srbi u Beču položili venac i cveće i upalili sveće žrtvama terorizma – Borba protiv govora mržnje


Predstavnici Zajednice srpskih klubova u Beču položici venac i sveće i upalili sveće stradalim žrtvama u Beču
Foto: arhiva S. Matić

Na predlog Zajednice srpskih klubova u Beču, predstavnici srpskih organizacija u prestonici Austrije, juče su položili su venac i cveće i upalili sveće stradalim žrtvama u terorističkom napadu u centru Beču.

Delegaciju koju je predvodio Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova, činili su: Dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji, Mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Siniša Bencun, ambasador BIH pri međunarodnim organizacijama u Beču, sveštenik Slaviša Božić, Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog kluba „Bambi“, prof. Svetlana Matić, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“ i Konstantin Dobrilović.

Venac, sveće i sveće od srpske zajednice iz Beča Borimo se protiv mržnje i govora mržnje, poručili su Srbi
Foto: arhiva S. Matić

„Želimo da izrazimo solidarnost i zahvalnost austrijskim službama bezbednosti koje su munjevitom akcijom, uspele da spreče veće krvoproliće, a porodicama žrtava upućujemo  izraze dubokog saučešća. Kosmopolitski Beč je oduvek bio oaza mira i različitosti, pružao jednake mogućnosti svima, bez obzira na versku, kulturnu i političku opredeljenost, otvoren za dijalog i privržen toleranciji,  pa se nadamo da će tako biti i u budućnosti“, istakla je Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, u saopštenju za javnost, naglasio je, između ostalog, sledeće: „Povređeni smo, ali nismo pobeđeni. Ovo je bio kukavički i neljudski napad na sve nas u Beču. Ali život mora da ide dalje. Ne smemo nikad da zaboravimo nevine žrtve. Dužnost svih nas je da se borimo protiv mržnje i govora mržnje. Terorista je bio zatrovan  govorom mržnje i samim tim je rezultat toga bio njegov neljudski čin. Pod slobodom  govora i demokratije ne spada širenje govora mržnje, upozorimo sve one koji se služe tim nehumanim instrumentom.“

Zajednica srpskih klubova iz Beča, osudila je zločin i uputila zvaničnicima Beča i Austrije izraze iskrenog saučešća i solidarnosti. Isto to je i uradila i Srpska pravoslavna crkva. Pismo je uputio Episkop Andrej.

Ambasador Srbije dr Nebojša Rodić pali sveću
Foto: arhiva D. Matić