Početna Zanimljivosti Na današnji dan umro Dobrica Milutinović po kome je ustanovljena nagrada „Dobričin...

Na današnji dan umro Dobrica Milutinović po kome je ustanovljena nagrada „Dobričin prsten“

Glumac Dobrica Milutinović
Foto: Vikipedia

Veliki srpski pozorišni glumac Dobrica Milutinović umro je na današnji dan (18. novembar) 1956. godine u Beogradu. Rođen je u Nišu 1880. godine. Smatra se za jednog od najtalentovanijih i najomiljenijih glumaca, bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1899. do smrti. U punoj stvaralačkoj snazi bio je između dva svetska rata. Povodom 40-godišnjice glumačkog rada, u oktobru 1937, odlikovan je Ordenom Svetog Save III stepena.

Školovao se u Kragujevcu i Nišu, gde je na đačkim predstavama zapažen njegov glumački dar. Iz putujuće pozorišne trupe „Sinđelić“, po preporuci Milovana Glišića, dolazi u Narodno pozorište u Beogradu. Neko vreme studirao je glumu u Minhenu.

Glumio je u preko 100 uloga domaćeg i svetskog repertoara – bio je Maksim Crnojević, Mitke, Don Karlos, Romeo, Otelo, Lir, Vronski. Učestvovao je u nastajanju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. U prvoj srpskoj operi „Na uranku“, imao je jednu od glavnih uloga. Bard srpskog pozorišta, Milutinović je plenio svojim bujnim temperamentom, senzibilitetom i emocijama, sonornim baritonom i izuzetno lepom figurom. Njemu u čast, 1980. godine, ustanovljena je glumačka nagrada „Dobričin prsten“ za životno delo.

Zahvaljujući retkom umetničkom temperamentu, svom izgledu i glasu igrao je herojske i romantične uloge u pozorištu, koje su mu donele veliko poštovanje i popularnost. Glumio je Romea, Don Karlosa, Otela, Urijela, Hajduk Veljka, Maksima Crnojevića, Cara Dušana, Mitketa u Koštani. Spada u glumce koji su tekst izovarali gromkim glasom, sa velikim patosom, a to je tada bio običaj. Njegov glas je snimljen i sačuvan i nalazi se u fonoteci Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Takođe, u savremeno doba izdata je i longplej ploča sa presnimcima njegovih arhivskih zvučnih zapisa na pločama od 78 okretaja.