Početna In Memoriam Sećanje na Majku hrabrost Jelenu Trikić i Radoja Regojevića

Sećanje na Majku hrabrost Jelenu Trikić i Radoja Regojevića

  Na današnji dan pre osam godina prestala je da živi Jelena Trikić nazvana Majka hrabrost, jer je svojim podvigom zadivila široku javnost.

„Da je najveće bogatstvo biti majka, znali smo već, ali vrlo retko to biva po cenu vlastitog života. Ogromna želja Jelene Trikić (32), rođene u Drvaru da daruje novi život, bila je jača od straha da izgubi svoj život. Ako uzmemo u obzir da je 2007. godine ovoj mladoj ženi otkriven teški oblik tumora na mozgu i da je imala dva teška opertivna zahvata, te da je bila pod terapijom zračenja, ali da je odbila da se podvrgne jačoj terapiji citostaticima koju su joj preporučili onkolozi jer bi to uništilo njenu sposobnost da ima potomstvo, onda možemo sa divljenjem reći da se zaista radi o velikoj i hrabroj odluci. Ona je samo želela da oseti svoju bebu u naručju, a za to je imala veliku podršku supruga Gorana i ostale porodice. Tokom same trudnoće bolest je uznapredovala pa su lekari bili u dilemi šta činiti. Ipak, hrabra majka je odlučila da ide dalje i na veliku sreću, u tome je uspela, 9. oktobra 2012. godine rodila je zdravu i vitalnu bebu. Nakon poroda rekla je ponosno umornim glasom: „Sada imam Nikolu, to je neopisiv osećaj, vredelo je da se za njega borim…“ Ipak, okrutna bolest bila je jača od Jelene. Jelena je umrla 18. novembra 2012. godine, trideset devet dana posle rođenja sina Nikole, ali ostala je da živi u nama kao Majka hrabrost….   Odlikovana je posthumno priznanjima: 

Radojeva knjiga posvećena Jeleni Trikić

-„Zlatni ljudi“ – Najplemenitiji podvig – Večernje novosti, Beograd, 2012.

– „Podvig godine“ -Nezavisne novine, Banja Luka, 2012.

–  „Ličnost godine“  Radio Drvar, Drvar, 2012.

– „Večernjakov pečat“ – Humano djelo godine – Večernji list,  Mostar 2013.

– „Krst milosrđa“ – Orden za hrabrost, dodeljen od strane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika 2013.“  

 Ovo je tekst iz knjige Radoja Regojevića JELENA TRIKIĆ – ODA ŽIVOTU, čiji sadržaj je koncipirao na osnovu ideje da raspiše konkurs i prikupi radove u prozi i stihu koji su posvećeni Jeleni Trikić. Pristigli su radovi od 70 autora iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Švajcarske, Nemačke, Austrije i Kanade. Nažalost, ni Radoje nije više među živima.  Da je i Radoje Regojević  jedna ljudska veličina, bio i ostao,  pored ostalog, vidljivo je iz svedočenja Gorana Vukovića, bliskog prijatelja Radoja Regojevića: 

„Dobitnik je nagrade na književnom konkursu u Srbiji, za pesmu o Jeleni Trikić, čiju je majčinsku hrabrost i podvig, da odbije hemoterapije i iznese trudnoću, opevao u svojoj pjesmi. Nakon toga je došao na ideju da se javi Jeleninoj porodici u Prijedoru, da novčani iznos  i povelju  pokloni malom junaku, Jeleninom sinu Nikoli, a onda je uz pristanak njene porodice raspisao konkurs za zbirku pesama o Jeleni Trikić, otišao u posetu malom Nikoli i njegovom ocu, gde je dobio pristanak za rad na knjizi. Knjiga JELENA TRIKIĆ – ODA ŽIVOTU izašla je početkom 2014. godine i prva promocija je bila u Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci, iste godine je promovisana u Drvaru (Jeleninom rodnom gradu) uz prisustvo njene porodice, opštinskog rukovodstva, prijatelja i mnogih humanih ljudi. Radoje je organizovao promociju ove knjige i u nekoliko gradova  u Zapadnoj Evropi…“

Sa promocije knjige Jelena Trikić Oda životu – Radoje Regojević i Marko Ružičić
Foto: arhiva M. Ružičić

MAJKA HRABROST  

(Jeleni  Trikić)

„Ja sebe za tvoj novi i mladi život dajem, 

od moga života sasvim malo je ostalo,

čvrsto sam odlučila i neću da se kajem,

evo, da te majka rodi, čedo moje malo.

U carstvu Božijem ja blistaću sjajem,

paziću na tebe odozgo, moj mili sine,

hrabra majka i mrtva može da traje

i da vječno nad tobom bdi sa visine.

Nisam mogla više da odolim ljutoj rani,

morao je doći sudnji čas.

Kad porasteš, sinko, kraj groba mi stani.

Zbogom, najdraže moje zlato, mama te voli“.

Ponosno  i veoma tiho Majka Hrabrost izusti

posljednje umilne riječi jedinom sinu Nikoli.

Radoje Regojević je rođen 1967. godine u Branešcima Donjim, živeo je i radio u Švajcarskoj a sahranjen 2020. godine u Prnjavoru…. Bio je član Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj i SKK Nikola Tesla u Usteru.

Dok postoje olovke i tastature, knjige i portali, Jelena i Radoje će biti spominjani po svojoj humanosti, dobroti, vrlinama, sklonostima…

Za portal Rasejanje.info Dragana B. Simić, Prnjavor