Početna Škola Dan primirja na časovima učiteljice Slavice Stupar obeležen uz pravljenje mnoštvo natalijinih...

Dan primirja na časovima učiteljice Slavice Stupar obeležen uz pravljenje mnoštvo natalijinih ramodni

Učenici iz Karlsruea i preko Dana primirja i Velikog rata učili o svojim precima
Foto: S. Stupar

Dan primirja koji je protekle nedelje proslavljen u više država sveta i zašto je on važan, šta se tada dogodilo i šta je to značilo za Srbiju svojim đacima u gradovima Karlsrue, Baden-Baden, Gagenau, Pforchajm, Raštata i Bruhsal pojasnila je učiteljica Slavica Stupar, koja im predaje u Srpskoj dopunskoj školi. „Kada je reč o sećanju na pretke, borce i žrtve Prvog svetskog rata, đaci su veoma zainteresovani i radoznali. Na taj način grade i neguju odnos prema nacionalnoj svesti, kulturi i istoriji“, naglasila je učiteljica Stupar.

Kako je objasnila svojim učenicima, glavni motiv za amblem ovog praznika je cvet natalijine ramonde. „Učenicima je bila interesantna priča zašto se u amblemu pojavljuje i traka Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Đaci, vredni kao i uvek do sada, i ove godine su napravili mnoštvo natalijinih ramondi – cveta koji u Srbiji predstavlja simbol Dana primirja“, dodala je učiteljica Slavica Stupar. Od tih simbola su izradili plakate, odajući počast precima, ne dozvoljavajući da odu u zaborav. Dok su pravili plakete slušali su tradicionalne pesme iz Prvog svetskog rata: „Tamo daleko“  (čije reči peva srpski vojnik na Krfu, nakon povlačenja preko Albanije) i „Kreće se lađa francuska“ (koja je prvo otpevana u luci Salonika).

Mnogi su svoje ramonde ponosno nosili na reverima i objašnjavali kasnije svojim roditeljima njeno značenje i šta su sve zapamtili šta se zbilo u Prvom svetskom ratu.