Početna Škola Dan primirja obeležen i na času Srpske škole u Frajburgu

Dan primirja obeležen i na času Srpske škole u Frajburgu

Učenici Srpske dopunske škole iz Frajburga, koji su prošle nedelje počeli ovu školsku godinu neposrednom nastavom, ovonedeljni čas posvetili su Danu primirja i Prvom svetskom ratu. Učiteljica Biljana Anđelković je prvo ukratko ispredavala najvažnije detalje Velikog rata a potom je težište stavila na Srbiju. U razgovoru sa đacima, koji su aktivno učestvovali i govori šta sve znaju o Prvom svetskom ratu, učiteljica se posebno osvrnula na velike i slavne bitke srpskog naroda, na srpske vojvode, na Milunku Savić i slavne i hrabre borce, na povlačenje preko Albanije i Solunski front. Stariji su pravili plakate posvećene pomenutim događajima, dok su najmlađi crtali i bojili natalijinu ramondu. O samo značenju cveta i zašto se u Srbiji nosi tokom cele nedelje kada se obeležava Dan primirja, učiteljica Biljana je takođe govorila.

Da se učenicima svidelo predavanje govori podatak da deca, koje su roditelji čekali ispred škole, su sa oduševljenjem prepričavali šta su naučili. Najmlađi su pokazali i obojene natalijine ramonde uz komentar da će, naredne godine na vreme da ih nose na svom reveru.

Sa nastavom se nastavlja u sledeći četvrtak. Radoznala deca su odmah pitala učiteljicu koja će biti sledeća tema, koju će obrađivati jer im se ova mnogo svidela. Oni su konstatovali da ovo predavanje jeste bilo tužno jer je mnogo srpskog naroda i vojnika stradalo u Velikom ratu ali su naglasili da su ponosni što su pripadnici velikog naroda i što sa ponosom mogu da pričaju o njihovim podvizima.