Početna In Memoriam Protojerej stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta: „Patrijarha Irineja ću pamtiti kao velikog...

Protojerej stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta: „Patrijarha Irineja ću pamtiti kao velikog mudraca i patrijarha“

Patrijarh Irinej, otac Simon Turkić i otac Slobodan Tijanić
Foto: arhiva S. Turkić

Protojerej stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta, starešina Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na veliki praznik (Sv. Arhangel Mihailo) lepim pismom oprostio se od partijarha Irineja. „Patrijarha Irineja ću pamtiti kao velikog mudraca i patrijarha koji je dovršio hram Sv. Save, te će biti i prvi patrijarh koji će biti sahranjen u najljepšem hramu na svetu“, napisao je otac Simon.

Svoj zapis počeo je rečima posvećenim svojoj baka Stani, koja se na ovaj veliki praznik upokojila a zahvaljući kojoj je dobrim delom odabrao put sveštenstva. Deo pisma posvetio je i virusu i veri i pozvao svoj narod da poštuje propisane mere i da se čuva. Njegovu objavu sa Fejsbuka prenosimo, uz njegovu dozvolu u celosti:

„1989. godine na praznik Sv. Arhanđela Mihajla preminula je moja baka Staka. Pamtim njene svakodnevne molitve i česta kađenja. Od nje, kao maleni dečak zapamtio sam divotu mirisa tamjana i zavoleo mistiku molitve. Svako veče završavala je molitve sa rečima: „Bože, daj mi lake smrti”. I 1989. na Aranđelovdan kada je otišla na kafu kod komšija Malića (u Bugojnu smo bili na školovanju  i stanovali kod Đorđa Malića, ljudine u svakom smislu, koji je rodom iz Vukovska kod Kupresa. Tada je u Bugojnu bilo preko deset hiljada Srba, a danas oko sto starčadi zajedno sa svojim junak-sveštenikom).  Rekla je baka Staka komšinici: „Majka moja koju su zvali „Bogomoljka” umrla je na praznik Svete Petke i rekla je: evo Svete Petke dolazi po mene i predajem joj svoju dušu i tako je izdahnula, pokoj joj duši. A danas slavimo Sv. Arhanđela Mihajla koji je vojvoda nebeske vojske, i on prenosi duše ka Gospodu…” I to su bile poslednje njene reči jer je tada predala dušu Gospodu…

Danas 31 godinu posle, moleći se za pokoj duše bake Stake, molimo se za Večan spomen i patrijarha Srpskog G. Irineja.  I u Crkvi nebesnoj, u saboru usnulih u Hristu molimo se danas za svu nebesnu vojsku kojom vojvoduje Sveti arhanđel Mihajlo.

Pamtiću ovaj Aranđelovdan i po virusu koji zarazi moju porodicu i mene. Sveti Arhanđel Mihajlo saseče duhovnim i vaskrsnim mačem smrtnu pretnju i produži nam život još neko vreme na zemlji Gospod. Hvala Mu i slava.  

Čuvajte se, draga braćo i sestre, i poštujte donesene mere. Najviše čuvajmo druge od sebe. Drugima i svima darujmo Ljubav Hristovu bezuslovnu i bezuslovno.

Patrijarha Irineja ću pamtiti kao velikog mudraca i patrijarha koji je dovršio hram Sv. Save, te će biti i prvi patrijarh koji će biti sahranjen u najljepšem hramu na svetu.

Mi u Frankfurtu, naša crkvena zajednica, nastavljamo da toržestveno uređujemo hram Vaskrsenja Gospodnjeg koji je blaženopočivši patrijarh pohodio tri puta i dao blagoslov arhipastirski za „opravoslavljivanje hrama” u Frankfurtu i sabiramo verni narod u Crkvi, sa blagoslovom i duhovnim rukovođenjem našeg duhovnog oca, vladike Diseldorfa i Nemačke G. Grigorija“, napisao je protojerej-stavrofor Simin Turkić