Početna Događanja Mikica Petronijević nastavlja pozorišnu turneju po Švajcarskoj

Mikica Petronijević nastavlja pozorišnu turneju po Švajcarskoj

Mikica Petronijević, srpski glumac, pisac i režiser nastavlja svoju pozorišnu turneju po Švajcarskoj. U više navrata smo pisali o promocijama svojih knjiga i pozorišnim delima koje je izveo u poslednje vreme. Minulog vikenda publika je imala priliku da uživa u smehu i dobroj muzici uz „Kabare za bolesti duše”. „Trudimo se da uz poštovanje svih propisanih mera i ograničen broj publike, za sve koji žele i mogu, organizujemo naš bogati pozorišni program. Život i kultura, ne smeju da stanu uprkos svemu. Moramo voditi računa i o zdravlju ali i stanju duha“, izjavio je Mikica, uz široki osmeh da se na novim programom nastavlja druženje.

Još jedan pozorišni vikend je pred nama. Ovoga vikenda u prostorijama KUD Kolo iz Badena u petak 27. novembra sa početkom u 19 časova biće održano Humorističko veče Mikice Petronijevića. Već sledećeg dana u subotu 28.11. u hotelu Wikleried u Vetingenu (Landstrasse 36 Wetingen 5430, rezervacije na broj 078 886 75 15) takođe od 19 „Kontejner s’ pet zvezdica“ po tekstu Duška Kovačevića. U nedelju 29.11. susret je ponovo u prostorijama KUD Kola iz Badena samo od 15.30 predstava. Tada će izvesti predstavu „Kad je Nušić bio mali“ – dramatizacije Nušićevih romana Autobiografija i Hajduci.

Veliku pažnju privukla je i monodrama Milutin, koja je odigrana u hotelu

Winkleried u organizaciji knjižare StaNi iz Badena. Poznato je da je Knjigu o Milutinu napisao Danko Popović.

„I pisac i glumac su rođeni u Aranđelovcu, srcu Šumadije. Ovom predstavom obeležen ja Dan pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu“, rekao je glumac Mikica Petronijević za portal Rasejanje.info.

Ko je bio Milutin kroz čiju prizmu sagledavamo celokupnu tragediju srpskoga naroda u periodu od Balkanskih ratova, Prvog a potom i Drugog svetskog rata. „Bio jedan od mnogih srpskih domaćina koji je stvorio srpsku državu i odbranio slobodu za nas, buduće naraštaje. A mi danas potomci tih slavnih predaka, ko smo mi? Ima li nama njihove časti, patriotizma, pravdoljubivosti i svih onih moralnih vrednosti koji čoveka čine čovekom. Poštujemo li danas dovoljno njihovu žrtvu? Koliko smo mi danas spremni da se odreknemo bilo čega iz velikog spektra pogodnosti i konfora u kojem uživa savremeni čovek, zarad viših ciljeva i opšteg dobra? Rekao bih skoro ničeg a najmanje života. Savremeni čovek će radije postati rob nego ostati slobodan čovek, samo da bi sačuvao goli život… Knjiga o Milutinu bi trebalo biti lektira u svim osnovnim školama, baš kao i Sveti vladika Nikolaj Velimirović. U njima su i pitanja ali i odgovori i kako i kuda treba da idemo i čemu da stremimo“, izjavio je pozorišni glumac Mikica Petronijević za portal Rasejanje.info.

Novo druženje u KUD Kolo u Badenu
Foto: arhiva M. Petronijević