Početna Događanja Bogosluženja u Lionu u Francuskoj na novoj adresi

Bogosluženja u Lionu u Francuskoj na novoj adresi

Ikonostas u Lionu
Foto: arhiva CO Lion

Parohija Srpske pravoslavne crkve u Lionu u Francuskoj od pre mesec i po dana se nalazi na novoj adresi. Nakon pet godina provedenih u kapeli u neposrednoj blizini železničke stanice Peraš, od početka oktobra je u prostranoj i svetloj katoličkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u ulici 6b rue Hugues Guérin, Lyon 08. Liturgije će se, po popuštanju mera uvedenih u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, održavati svake nedelje. Neposredno pred uvođenje novih mera u Francuskoj sveštenik parohije Srpske pravoslavne crkve u Lionu Goran Ilić Benke organizovao je susret sa predstavnicima katoličke parohije, koja im je dala na korišćenje crkvu sa propratnim prostorijama.

Sveštenik Goran Ilić Benke
Foto: arhiva CO Lion

Pod specifičnim sanitarnim uslovima dve parohije su se predstavile jedna drugoj. Broj posetilaca je ovom prilikom bio ograničen. Među prisutnima sa strane domaćina bili su sveštenik Iv i gospođa Gišene, koordinator za ekumenske veze Lionske katoličke eparhije. Domaćini Francuzi su izložili svoju problematiku, a kao glavnu su izneli nedostatak srednjih generacija i omladine u radu crkvene zajednice. Sa druge strane oni su izrazili veliko zadovoljstvo što se u njihovom hramu služi pravoslavna liturgija. U znak dobrodošlice, ocu Goranu su predali poklon – nekoliko pravoslavnih ikona i kutija tamjana.

Radica Cvetić je prisutnima ispričala istorijat srpske crkvena parohija Sv. Kirila i Metodija i njene turbulencije od 2001. Lepim rečima, zahvalila se domaćinima što su omogućili srpskoj zajednici prostor i njihovu „nasušnu potrebu za nastavkom sa bogosluženjem“.

Otac Goran je gostima-domaćinima objasnio ulogu ikonostasa u pravoslavnom bogosluženju, predstavivši i svetitelje na ikonama. „To je bila prilika da se slušatelji upoznaju ukratko i sa korenima pravoslavlja kod Srba i korenima Srpske pravoslavne crkve“. Takođe je objasnio običaj krsne slave.

Skromni ikonostas, napravljen zaslugom oca Isaije, negdašnjeg lionskog paroha, izazvao je znatiželju katolika.

Sveštenik Iv sa saradnicima
Foto: arhiva CO Lion

Članovi parohije, između ostalih Vladimir Bokan i Stevan Cvetić postavili su upravo gaj ikonostas na točkiće, koji je izazvao veliku radoznalost. On (ikonostas) će biti korišćen za potrebe ove srpske pravoslavne parohije na liturgijama.

Takođe predstavnici Srba su se zahvalili domaćinima na dodeli prostora za najmlađe. Oni će u lepoj i prostranoj učionici moći da izvode nastavu u svojoj školi Sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Susret je završen zajedničkim čitanjem molitve Oče naš na francuskom i srpskom jeziku kao i molitvom oca Iva da nas Gospod sačuva od napasti vladajuće bolesti kao i zla u svetu koje se u poslednjim danima izrazilo kroz nekoliko pokušaja atentata.

Sa bogosluženjima se nastavlja nakon ukidanja poslednjih mera za suzbijanje pandemije Korona virusa, koje su nedavno ponovo uvele francuske vlasti.

Susret dve zajednice
Foto: arhiva CO Lion