Početna Događanja Senat grada Inzbruka usvojio konačni tekst na spomen ploči Diane Budisavljević –...

Senat grada Inzbruka usvojio konačni tekst na spomen ploči Diane Budisavljević – pomenuta srpska deca

Rodna kuća Diane Budisavljiević
Foto: arhiva SPOJI

Senat grada Inzbruka (Austrija) usvojio je konačni tekst, koji će stajati na spomen ploči rodne kuće Diane Budisavljević. Na veliku radost svih Srba, usvojen je predlog, o kome je mesecima vođena polemika. Stajaće da je Diana Budisavljević  tokom Drugog svetskog rata iz logora u Hrvatskoj spasila više hiljade pretežno srpske dece, piše Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) iz Inzbruka

Ovako glasi tekst koji će stajati na spomen ploči:

Diana Budisavljević
Foto: Vikipedia

Diana Budisavljević, devojački Obekser

1891-1978

Diana Budisavljević iz Inzbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj „Nezavisnoj državi Hrvatskoj”.

Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Inzbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

Gradska opština Inzbruk

Inače za svoja dela Diana Budisavljević je posthumno odlikovana zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i djela ličnog herojstva. Medalja je dodeljena povodom Dana državnosti Republike Srbije 2012. godine, a uručena je njenom praunuku Leonardu Rašici 23. oktobra 2013. godine. Diana Budisavljević je nosilac novoustanovljenog odlikovanja Srpske pravoslavne crkve „Carica Milica“ (2011), za plemenitost i humanitarni rad. I taj orden je uručen njenom praunuku piscu Leonardu Rašci, 18. oktobra 2013. godine.

U rodnom Inzbruku 2011. Dodeljen je Orden II reda.

U Beogradu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru i Gradišci dobila je ulice.

Doneta je odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević u Beogradu.

Pored toga, srpska kulturna javnost joj je odala priznanje kroz više dela. Književnik Boško Lomović napisao je delo „Knjiga o Dijani Budisavljević“, dok producent i glumac Tihomir Stanić priprema film o Diani Budisavljević i o koncentracionom logoru Jasenovac.

Snimljen je dokumentarni film „Dianina deca”.