Početna Kultura Akademik Matija Bećković slavi svoj 81. rođendan sa Valjevskom gimnazijom

Akademik Matija Bećković slavi svoj 81. rođendan sa Valjevskom gimnazijom

Sa prošlogodišnje proslave u Svečanoj sali Valjevske gimnazije
Foto: Ana Zarić

Od 2014. godine pa na ovamo veliki pesnik Matija Bećković svoje rođendane slavi u svojoj Valjevskoj gimnaziji. Tako će biti i danas 29. novembra. Pesnik će svoj 81. rođendan proslavili u malo drugačijem „onlajn“ izdanju. On će biti deseti gost tribine iz serije „Valjevski gimnazijalci“

U okviru obeležavanja 150 godina postojanja Valjevske gimnazije i nemogućnosti da se proslava održi usled pandemije koronavirusa pre dva i po meseca je pokrenuta serija tribina pod nazivom „Valjevski gimnazijalci“. Ova deseta tribina je, kako je najavio direktor gimnazije Predrag Peđa Jevtić vanredno izdanje i održava se na dan velikog pesnika. Matija Bećković će govoriti o svojoj poeziji koju će lično izabrati, a razgovor sa njim će voditi dr Vera Vaš (profesor srpskog jezika i književnosti) i dr Vojislav Andrić (dugogodišnji direktor Valjevske gimnazije i profesor matematike).

Pozivnica na druženje sa Matijom Bećkovićem
Foto: arhiva Valjevske gimnazije

Tribina će početi danas 29. novembra u 19 časova. Link za praćenje je

Svi zainteresovani koji žele da isprate tribinu sa istaknutim pesnikom i akademikom provedu njegov 81. rođendan, moći će to da urade putem Zoom platforme ili  link-a za praćenje tribine.

Matija Bećković je za jubilej vek i po Valjevske gimnazije izabran za predsednika Odbora za obeležavanje 150 godina Valjevske gimnazije. On je ujedno i predsednik žirija Poetskog konkursa Desanka Maksimović.