Početna Događanja Eparhija diseldorfska i nemačka opremila ambulantu pri Bogosloviji Sv. Kirila i Metodija...

Eparhija diseldorfska i nemačka opremila ambulantu pri Bogosloviji Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu

Zahvaljujući prilozima vernika Eparhije diseldorfske i nemačke, a uz blagoslov vladike Grigorija opremljena je ambulanta pri Bogosloviji Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu. Ambulanta se nalazi u okviru internata i namenjena je, ne samo učenicima ove srednjoškolske bogoslovske ustanove već i malobrojnim Srbima nastanjenim u Prizrenu i ostalim južnim srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

„Uprava Srpske pravoslavne bogoslovije u Prizrenu Vam se ovom prilikom zahvaljuje na sredstvima izdvojenim za nabavku opreme neophodne za funkcionisanje ambulante pri internatu ove škole“, stoji u pismu vršioca dužnosti Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u  Prizrenu, episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

„Budući da naša škola radi u specifičnim uslovima gotovo deset godina, pojavila se potreba za postojanjem dobro opremljene ambulante. Najbliže zdravstvene ustanove koje rade u srpskom sistemu, nalaze se u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, što je udaljenost od nas oko 100 kilometara. Postojanje nove ambulante u krugu škole rešiće nam mnoge probleme i olakšaće nam rad škole i život u internatu. Navedena oprema neće koristiti samo profesorima, učenicima i radnicima naše škole, nego i svim malobrojnim Srbima, koji danas žive u carskom Prizrenu“, dodao je vladika Teodosije.

Pomoć se sastoji od opreme i aparata koje je Dobrotvorna fondacija Srpske Pravoslavne Crkve „Čovekoljublje“ isporučila Bogosloviji. Ova humanitarna akcija će značajno pomoći srpskom narodu u borbi protiv Kovida 19.

Opremljena ambulanta
Foto: arhiva Eparhije nemačke