Početna Događanja Austrijski savez srpskog folklora zvanično registrovan

Austrijski savez srpskog folklora zvanično registrovan

Proteklog meseca u Austriji je i zvanično registrovan Austrijski savez srpskog folklora. Tome je usledila jednoglasna istorijska odluka doneta u Salcburgu prošle godine u organizaciji Saveza Srba u Austriji, kada je za nju glasalo 16 predstavnika prisutnih društava. Ova nova krovna organizaciji ima za cilj da povezuje, razvija, unapređuje i koordinira kulturno umetnička društva na teritoriji Austrije, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.

Za predsednika je izabrana Aleksandar Stanković, potpredsednik je Saša Božinović, sekretar Aleksandar Cakić, zamenik sekretara Predrag Pitulić, blagajnik Dragan Radulović, zamenik blagajnika Emina Đorđević. Predstavnik umetničkog odbora je Vladan Radojković dok je predstavnik Austrijskog saveza srpskog folklore u Savetu Evropske smotre Milorad Runjo.

Klubovi i udruženja koji su članovi Austrijskog saveza folklora su Jovan Jovanović Zmaj – Obervaltersdorf, Semberija i Majevica – Presbaum, Knez Lazar – Gmunden, Trebava -Zalfelden, Ostrog – Inzbruk, Mladost – Leobrsdorf, Zavičaj – Tuln, Jedinstvo, Jovan Jovanović Zmaj – Feldkirh, Kolo – Forarlberg, Stevan Mokranjac, Branko Radičević i Bambi iz Beča, Nikola Tesla i Ostrog iz Linca, Opanak, KSZS, Stevan Sinđelić i Zavičajno kolo iz Salcburga.

U više navrata je istaknuta na ovaj savez nije konkurencija postojećem Savezu Srba u Austriji, već rasterećenje istog i fokusiranje na funkcionisanje unapređenje i bolju saradnju kulturno-umetničkih društava među sobom i sa drugim institucijama kako u maticama tako i Austriji.

Pored upravnog odbora postoji i umetnički koji je sastavljen od umetničkih rukovodilaca društava. Pored Milorada Runja i Vladana Radojkovića tu su Ana Brankovič, Velibor Todić, Aleksandar Pantić, Dejan Aleksić, Marko Arsić, Dejan Maksimović, Goran Čiča i Aleksandar Novaković.