Početna Najave Obaveštenje srpske pravoslavne eparhije Diseldorfske i Nemačke povodom proslave Božića

Obaveštenje srpske pravoslavne eparhije Diseldorfske i Nemačke povodom proslave Božića

U vezi sa predstojećim praznikom Rođenja Hristovog, koji sa radošću iščekujemo, želimo da vas i ovim putem podsetimo na specifične uslove u kojima trenutno živimo.

U skladu sa strogim važećim merama uslovljenim nepovoljnom epidemiološkom situacijom, obaveštavamo vas da masovna okupljanja, koja su u našim hramovima i portama uobičajena naročito na Badnje veče, ovoga puta neće biti moguća u takvom obimu. Kako međutim niko ne bi bio lišen učešća u božićnoj radosti, obaveštavamo vas i da će osvećeni badnjaci biti dostupni u vašim hramovima već od praznika Sv. Nikole, te apelujemo i pozivamo vas da po njih dolazite već od tog dana.

Dolazak u hramove biće moguć i na sam Badnji dan, ali vas molimo da u dogovoru sa nadležnim sveštenicima svoj dolazak ravnomerno rasporedite tokom čitavog dana, kako ne bismo došli u situaciju da zbog postignutog maksimalno dozvoljenog broja prisutnih vernika neki od vas privremeno ne mogu biti pušteni u hramove. Za konkretnije detalje proslave vezane za pojedinačne gradove i bogoslužbena mesta obratite se direktno nadležnim sveštenicima.

Na ovaj način, odgovornim postupanjem želimo da i u ovoj situaciji posvedočimo da smo Hristovi učenici tako što ćemo, štiteći bližnje, pokazati delatnu ljubav prema njima, što je i primarna zapovest Onoga čije rođenje slavimo.

Episkop Grigorije sa sveštenicima