Početna Događanja „Božji znamen“ – nada za bolje sutra

„Božji znamen“ – nada za bolje sutra

U produkciji Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča, u pripremi je dokumentarni film o rušenju konaka manastira posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom na Briskoj gori kod Ulcinja. Pesma „Božji znamen“ je sastavni deo filma, a premijerno je predstavljena 12.12.2020. na istoimenom Jutrub kanalu.

„Čitav projekat su pokrenuli članovi Prosvjete Mladen Erkić, Cvijetin Smiljić i Ivan Popović kada su se prošlog leta vratili iz Crne Gore gde su posetili manastir. Blagodat koju su osetili na ruševinama konaka im je dala snagu da okupe čitav tim ljudi oko sebe koji će pomoći ovom projektu“, naglašeno je u SPKD Prosvjeta iz Beča.

Za potrebe dokumentarnog filma, Vesna Špirić, članica Prosvjete  napisala je pesmu „Božji znamen“. „Vesna je uspela da na predivan način opiše krst i stradanje ove svetinje, lepotu manastira i lepotu duhovnosti koje monahinje ovog manastira u sebi nose, i na kraju nadu u bolje sutra jer kako kaže u pesmi ruka Svetog Vasilija manastiru: „vraća svetlost, štiti ga za sva vremena““, dodali su iz SPKD Prosvjeta.

Izvođač ove pesme, koja budi tanane osećaje u ljudskim dušama, Tasa iz Beča, ju je divno otpevao i preneo slušaocima njenu dubinu. Pesma je snimana u studiju Saše Joksimovića iz Beča.

Manastir je osnovao blaženopočivši Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na mestu crkvice Sv. Vasilija Ostroškog građene u 18. veku. U dokumentarnom filmu koji je u pripremi moći će da se vidi sve o obnovi manastira, monahinjama koje svoje srce daju za manastir i o rušenju konaka pored manastira od strane crnogorske Vlade. Film je i pokušaj da se sakupe sredstva za izgradnju i obnovu tog malog ali čudesnog manastira.

Pesma „Božji znamen“ Vesne Špirić iz Beča