Početna Događanja Valerija Stanisavljević iz Kirhajm Teka kod Štutgarta osvojila treće mesto za pesmu...

Valerija Stanisavljević iz Kirhajm Teka kod Štutgarta osvojila treće mesto za pesmu o domovini na konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem“

Valerija Stanisavljević sa svojom diplomom i lepom trećim mestom na konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem“
Foto: lična ahriva

Na literarnom konkursu Dečijeg kulturnog centra Beograd u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju „Domovina se brani lepotom i znanjem“ učestvovali su učenici Nataše Milenković, nastavnice u dopunskoj školi na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg. Tema konkursa inspirisala je učenike da na maštovit način iskažu svoje misli, osećanja i ljubav prema srpskom jeziku i ćirilici. U vezi sa tim, nastavnica Nataša Milenković sa nama je podelila svoja iskustva i zapažanja: „Učenici sa zadovoljstvom učestvuju na književnim i likovnim konkursima. Neizmerno se raduju diplomama, zahvalnicama, pohvalnicama i knjigama koje su dobili proteklih godina.

Na ovogodišnjem  konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem“ treće mesto za pesmu o domovini Srbiji osvojila je učenica Valerija Stanisavljević iz Kirhajma, izuzetno aktivna učenica koja redovno posećuje nastavu. Valerija rado učestvuje na konkursima. Voli da piše pesme i priče o domovini, članovima porodice, drugarstvu i raznim temama na maternjem jeziku. Veoma sam ponosna na nju“, istakla je nastavnica Nataša Milenković i dodala: „Učestvovanjem na konkursima kod učenika se razvija takmičarski duh, navika i potreba za čitanjem i pisanjem na srpskom jeziku. Rečnik postaje bogatiji, proširuju se znanja, a samim tim se neguje srpski jezik”. Kako je navela posebno se trudi da kod učenika neguje ljubav prema domovini Srbiji, da ih motiviše da nauče da čitaju i pišu ćirilicom, da usvoje znanja o istoriji i kulturi srpskog naroda, da se ponose svojim poreklom i da čuvaju svoj jezik. „Učenici rado dolaze na nastavu, veoma su motivisani i radoznali. Shodno tome, napredak je neizbežan. Poput igre, nižu slovo po slovo, reč po reč u originalne radove, kao večiti trag i dokaz njihove ljubavi prema otadžbini Srbiji“, navela je Nataša Milenković.

Valerija Stanisavljević, učenica petog razreda, ovom prilikom izjavila je da je veoma srećna zbog nagrade i da će rado nastaviti da učestvuje na konkursima. Dodala je da su njeni roditelji veoma ponosni na nju i na njen napredak.

Ponosna na svoje đake nastavnica Nataša Milenković
Foto: ahriva N. Milenković

Prenosimo i Valeriju pesmu:

Domovina se brani lepotom i znanjem

Moja domovina  je draga meni,

Mojoj mami, tati i sestri Seleni.

Domovinu moju svim srcem volim,

Čuvam i branim.

Moju domovinu  ću braniti

Znanjem i lepim ponašanjem.

Vredno ću učiti, raditi

I ljubav prema otadžbini negovati.

U njoj se osećam divno,

Srećno i čarobno.

Valerija Stanisavljević