Početna Događanja HO Svi za Kosmet pomogla veliku svetinju u Babinom Mostu

HO Svi za Kosmet pomogla veliku svetinju u Babinom Mostu

Ulazna vrata na ckrvi Pokrov Presvete Bogorodice u Babinom Mostu zaštićen od provala kao i 14 prozora
Foto: ahriva HO Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet pokrenula je još jednu humanu akciju – pomoć srpskoj svetinji Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu na Kosovu i Metohiji. U želji da se ova crkva zaštiti od provala i krađa sveštenik Aleksandar, starešina svetinje se obratio za pomoć. Članovi HO Svi za Kosmet rado su se odazvali apelu i u vrednosti od 1800 evra postavili zaštitu na ulazna vrata i 14 prozora.

„Ovaj hram ne zaobilaze svakodnevna kosovsko-metohijska iskušenja. Često se po medijima može čuti da je na meti napada lopova i skrnavitelja, koji kroz prozore i vrata provaljuju i ulaze u crkvu da kradu. Rado smo se odazvali ovom apelu i nadamo se da ćemo ovim uspeti da zaštitimo svetinju od provala i krađa, a svim donatorima koji učestvuju u našim akcijama se mnogo zahvaljujemo“, poručili su iz HO Svi za Kosmet.

„Crkva se nalazi u malom srpskom mestu nadomak Prištine i Gazimestana pod nazivom Babin Most. Lokacija koju već 12 godina često posećujemo tokom naših pokloničkih putovanja. Skrivena od očiju šire javnosti koja je često nepravedno zapostavljena, ova svetinja krije zanimljive informacije“, istakli su predstavnici Svi za Kosmet.

Prenosimo i neke od zanimljivih podataka ove crkve:  

Priča počinje sa Kosovskim bojem 1389. godine. Prema narodnom predanju koji se čuva i prenosi vekovima, na mestu crkve dan uoči bitke odigrao se čuveni događaj Kneževa večera. Kao spomenik na taj događaj danas u porti crkve stoje mermerni presto i trpeza.

Zatim nas priča vodi na kraj bitke. Nakon Kosovskog boja, carica Milica posmrtne ostatke kosovskih ratnika sahranjuje u zajedničku grobnicu(koja i danas postoji) i nad kosturnicom podiže spomen crkvu.

Ali tu nije kraj zvučnoj istoriji ove svetinje.

Nakon borbi i oslobođenja Kosova i Metohije 1912. godine, u grobnicu se sahranjuje još junaka ovog doba. Danas o svemu ovome svedoče spomen ploče na delu crkve koji je kosturnica.

I ako je ova crkva trenutno mala, seoska, ove godine ju je Gospod darovao velikom svetinjom. Naime, nakon novembarskog prevlačenja moštiju Svetog kralja Milutina u Sofiji (na kojem smo slava Bogu tim povodom i mi prisustvovali), cela odežda našeg velikog svetitelja je darivana crkvi u Babinom Mostu!