Početna Događanja Susret Arno Gujona sa Srbima u Sloveniji i donacija za srpske škole

Susret Arno Gujona sa Srbima u Sloveniji i donacija za srpske škole

Arno Gujon u poseti Sloveniji
Foto: arhiva Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon boravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani. On je prisustvovao obeležavanju verskog praznika Svetog Nikole i uručio donaciju udžbenika dopunskoj školi srpskog jezika u Sloveniji, piše na stranici ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Arno Gujon je izrazio zadovoljstvo što je svoju prvu zvaničnu posetu započeo na Svetog Nikolu, jedne od najvećih srpskih slava, i što je uručio donaciju od 1.500 udžbenika i kompleta lektire kako bi se unapredila nastava u osnovnim školama srpskog jezika u Sloveniji. Za njega to je dobar način za očuvanje ćiriličnog pisma i nastavak akcije koju Uprava sprovodi dugi niz godina, takođe se navodi na sajtu.

„Mi smo tu da pomognemo i pokažemo brigu države Srbije prema svakom pripadniku srpskog naroda ma gde se on nalazio, pre svega počevši od najmlađih koji predstavljaju našu budućnost“, rekao je Gujon u prostorijama Ambasade Srbije u Ljubljani. On je održao onlajn čas u digitalnoj učionici, uz prisustvo nastavnika dopunskih škola, i ispričao kako je on naučio srpski jezik.

Dopunska škola srpskog jezika u Sloveniji počela je da radi školske 2020/2021. godine, a do sada je formirano 60 nastavnih grupa sa 817 učenika.

Projekat je, dodaje se, realizovan zajedničkim naporima nadležnih institucija Srbije, više srpskih udruženja u Sloveniji, sveštenika SPC, brojnih pojedinaca i zainteresovanih roditelja. Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je u toku 2020. godine distribuirala više od 4.000 udžbenika i edukativnih publikacija na srpskom jeziku za potrebe dopunske nastave srpskog jezika u inostranstvu.

Pre prve posete Sloveniji vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Gujon se u Beogradu sastao sa predsednikom Saveza Srba Slovenije Vladimirom Kokanovićem.

Kokanović je upoznao Gijona sa radom srpske zajednice u Sloveniji, istakavši da je osovni cilj Saveza jedinstvo srpske zajednice u Sloveniji, kao i negovanje prijateljstva između pripadnika srpskog i  i slovenačkog naroda. On je naglasio i da su pripadnici srpskog naroda u Sloveniji u boljem položaju od svojih sunarodnika u regionu, ali da i dalje nemaju status nacionalne manjine. Predsednik Saveza Srba Slovenije je naglasio da se zalaže za objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom.