Početna Kultura Velika nagrada Ivo Andrić dodeljena Handkeu i Danojliću

Velika nagrada Ivo Andrić dodeljena Handkeu i Danojliću

Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman „Drugi mač“ , dok je nagradu za životno delo Ivo Andrić dobio pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić, koji živi i radi u Parizu.

Tako je odlučio žiri u sastavu Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević.

„Retki su pisci tako bogatog razuđenog opusa, visoke književne kulture i odgovornosti pred delom, jezikom, svetom i životom, svojim narodom, svojom zemljom i istorijom kao što je Milovan Danojlić. Njegova kreativna pesnička priroda i retko jezičko osećanje, koje se nije istupilo već se izoštravalo i usavršavalo u susretu sa stranim jezicima, kulturama i književnošću“, rečeno je za Danojlića. Milovan Danojlić je pesnik, pisac, esejista, prevodilac i publicista koji živi i radi u Parizu.

Za Hankeovu knjigu  „Drugi mač“ predstavnik žirija Jovan Delić je naglasio da u tom delu „bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane“. „Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana Velikom nagradom Ivo Andrić. Ta knjiga daje nadu u istorijsku i književnu istinu“. On je naglasio da neće biti preveliko iznenađenja ukoliko se Peter Handke pojavi oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje. Za razliku od Handkea Danojlić najverovatnije neće dolaziti u toku pandemije, pošto zdravstveni problemi igraju veliku ulogu.