Početna Zanimljivosti Novogodišnji koncert Bečke filharmonije će se i ovog prvog januara održati, samo...

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije će se i ovog prvog januara održati, samo bez publike

Članovi Bečke filharmonije
Foto: arhiva Bečke filharmonije

Muzičari Bečke filharmonije će i ovog prvog januara 2021. održati svoj Novogodišnji koncert –

na istom mestu, u isto vreme kao i prethodnih decenija ali ovoga puta bez publike. Prvi januar u 11:15 časova rezervisan je sa za sve ljubitelje klasične muzike u svetu, za čuveni bečki Novogodišnji koncert.

Zlatna dvorana ovoga puta, po prvi put, od kada se tradicionalno održava koncert će biti bez posetilaca. Pandemija koronavirusa je zaustavila publiku, koja ne sme da prisustvuje koncertu zbog epidemioloških mere uvedenih od austrijske vlade.

Međutim aplauzi ni ovoga puta neće izostati. Austrijska državna televizija ORF se pobrinula za virtualni aplauz, tako da će muzičari kao i do sada biti nagrađivani posle izvedenih kompozicija. Koncert će se prenositi u više od 90 zemalja.

Prvi koncert izveden je 31. decembra 1939. godine, a od prvog januara 1941. se tradicionalno odražava svakog prvog januara.

I ovoga puta će dirigovati poznati italijanski dirigent Rikardo Muti a publika će moći da uživa u delima porodice Štraus, zatim Franca von Supea, Karla Celera, Karla Milekore i Karele Komzaka i njihovim interpretacijama valcera, polki i marševa.

Zlatna dvorana, u kojoj će se održati koncert važi za centar klasične muzike u Beču i smatra se jednom od najlepših i najakustičnijih dvorana na svetu.

Svake godine divni cvetni aranžmani privuku veliku pažnju i doprinose da se svi osećaju ispunjenije, lepše i uzvišenije.