Početna Škola Proslava Božića u odeljenima Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Proslava Božića u odeljenima Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Obrada Božića na času Ljiljane Simić u Francuskoj
Foto: FB Srpska škola FIS

Najradosniji hrišćanski praznik Božić proslavljen je na svojstven đački način i u Srpskoj dopunskoj školi. I pored toga što se nastava odvija onlajn nastavnici koji predaju u Srpskoj dopunskoj školi nastojali su da najlepši mogući način dočaraju svojim đacima mnoge radosti koje nosi ovaj praznik kao i da ih poduče opštim znanjima. U mnogim državama zapadne Evrope još je školski raspust pa su temu Božića obradili pre odlaska na zimski raspust. Prenosimo delić vesele atmosfere iz nekih odeljenja Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

U srpskoj školi u Nansiju (Francuska) simbolično i to uživo je obeležen Božić. „Deca su saznala puno toga o srpskim narodnim božićnim običajima, slušala su i radovala se božićnim pesmama ,,Zvezda se zasija“ i ,,Tiha noć – Sveta noć“ (koja je jedna od najpoznatijih božićnih pesama, u originalu Stille Nacht, u izvedbi Franca Grubera, a stihove je napisao sveštenik Jozef Mor), a potom su imala prilike da vide Badnjak“, istakla je nastavnica Nataša Ferenčević.

O običajima za Badnji dan i Božić đaci iz mesta Roni su Boa u Pariskom regionu pričali su sa učiteljicom Ljiljanom Simić.  Kako se tradicionalno obeležava Badnji dan u njegovoj porodici, uz pripremu pečenice, pokazao je učenik Ognjen Đokić. 

Učenici iz Pariza i Orleana i njihova učiteljica Slavica Milić poslali su najtoplije pozdrave i najiskrenije želje povodom novogodišnjih i božićnih praznika svojim drugarima iz Osnovne škole „Ujedinjene nacije“ u Beogradu.

„Kad nam Božić čestitaju deca, njihov anđeoski glas i njihove želje dopiru direktno do srca. Božićne pesme recituju učenici srpske dopunske škole iz Izole – Maksim Stolica sa svojom sestrom Valerijom i Ana i Aleksa Džimrić. Božićne i novogodišnje čestitke pišu Aleksandar i Uroš Vasiljević iz škole iz Kopra, Nikolina Pajić iz ankaranske škole i Staša i Sofija Šmitran iz škole u Izoli. Crtež Sneška Belića na kamenu autorsko je delo Nađe Mićović, ali je to zajednička ideja takmičara „Znameniti Srbi“ Nađe Mićović iz srpske škole u Ankaranu, Vesne Nikić iz srpske škole u Izoli i Nikole Stanišića iz srpske škole u Kopru“, prenete su reči na Fejsbuk stranici Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji nastavnice Drage David iz Slovenije.

Božić u kući Vasiljevića je bio veseo a za svoje drugare su Aleksandar i Uroš učenici srpske dopunske škole iz Kopra u Slovenije srpskim običajima čestitali Božić.

Ukratko sve grupe Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji su imale nastavu posvećenu najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. O tom divnom prazniku se slike, pesme, igru…i gde je moglo da se izvede i prikazivanjem pravih običaja a atmosfera je svuda bila prava božićna, topla i vesela. 

Sa časova u Kolmaru i Strazburu
Foto: Srpska škola FIS