Početna Zanimljivosti Doček Pravoslavne Nove godine u Beogradu 1934.

Doček Pravoslavne Nove godine u Beogradu 1934.

Sa dočeka Srpske Nove godine 1934. godine
Foto: arhiva FB Bio jednom jedan Beograd“

Kako je izgledala noć između 13. i 14. januara 1934. godine i kako su tada Beograđani dočekali Srpsku Novu godinu opisano je na Fejsbuk grupi „Bio jednom jedan Beograd“. Uz sve najbolje u Novoj pravoslavnoj godini želimo i da uživate uz ove divne redove:

„Izveštaji o toj noći svedoče da je bila i svečana i burna bar kao i ona „službena“. Džokej klub primio je 400 odabranih gostiju uz vrcavu igranku i obilan bife, a članovi Rotari kluba okupirali su sale Srpskog kralja uz nezaobilazan maskenbal; u pivnici Knez Mihailo gruvao je džaz uz primetno bušenje luftbalona cigaretama, a slično je bilo i u Old Sitiju, uz dodatak skrljavanja čaša; U Moskvi su se štrikala kolca, pa na smenu moderne igre, uz obaveznu praseću lutriju, dok je u Kolarcu preovladala razuzdana igranka bez prestanka i pivski potop; Studentski dom vibrirao je od koncerta ozbiljne muzike pod vođstvom palice dirigenta beogradske Opere, a svi bioskopi bili su dupke puni uz obilje kratkih filmova, akrobata, pozorišnih jednočinki, zabavne muzike i vrednih lutrija…

Nije naravno ni ondašnja periferija posustajala. Iako skromniji po ambijentu i trošku, veseli časovi na Čuburi, u Marinkovoj bari, Jatagan-mali, Malom Mokrom Lugu… bili su itekako urnebesni: violine, kontrabasi, doboši i daire, uz cigansku, pa i dečju i vojnu muziku, odjekivali su nadaleko. Potpuno suprotstavljeni zvuci, glasovi i raspoloženja savršeno su se uklapali u jednu nezaboravnu celinu.

Čestitke dozlaboga izlizane (kao i svih prethodnih godina), ali dobronamerne i iskrene.

Te noći izgleda nije bilo nijednog saobraćajnog udesa, valjda zbog otrežnjujućeg straha od obećanja Opštine, koje je izgleda u potpunosti ispunjeno – da će policijskih patrola žednih kažnjavanja biti na svakom koraku i sve do jutra…“, zapisano je u grupi „Bio jednom jedan Beograd“.

A ovako su izgledale čestitke iz tog perioda
Foto: arhiva FB Bio jednom jedan Beograd“