Početna Događanja Proslava hramovne slave Svetoga Save u Beču

Proslava hramovne slave Svetoga Save u Beču

Sveti Sava se slavi široj Srbije, regiona i rasejanja u uslovima, koji su nametnuti zbog pandemije izazvane korona virusom. Sve manifestacije u rasejanju su otkazane ali svako nastoji da na što lepši način obeleži ovaj veliki dan za sve Srbe a posebno za đake. Kako je bilo sinoć i danas u Beču u hramu Svetoga Save u Beču na veliki dan i na slavi hrama prenosimo tekst jereja Filipa Milunovića, starešine Saborne crkve u Beču.

U skladu sa trenutnim epidemiološkim merama u Austriji, Saborni hram Svetog Save u Beču proslavio je i ove 2021. godine svoju hramovnu slavu. Ni na dan slave bogosluženjima nisu fizički u hramu prisustvovali vernici, nego je bio organizovan prenos službe multimedijalnim putem.

Uoči Sv. Save, 26. januara 2021. godine, večernjim bogosluženjem načalstvovao je nastojatelj hrama, jerej Filip Milunović i potom se kratko obratio besedom svim vernicima koji prate bogosluženja preko mreže.

Na sam dan Praznika, 27. januara 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski g. Andrej načalstvovao je svetom arhijerejskom Liturgijom. Episkopu su sasluživali jereji Filip Milunović i Jovan Govedarica, kao i đakon Miladin Vujković. Za pevnicom je odgovarao protojerej Đorđe Pantelić.

Episkop Andrej je svima čestitao Praznik, pohvalivši strpljenje vernika u ovim vremenima punih iskušenja i izazova i govoreći o liku i značaju Svetog Save i manastira Hilandara (bratiju manastira je Vladika posebno pomenuo i na Velikom vhodu). Pored reči utehe, Episkop je uputio i reči radosti i blagodarenja što su ovogodišnji Kumovi hramovne slave, a to su članice Kola Srpskih sestara pri Sabornom hramu, pripremile sve u skladu sa trenutnim propisima, kako bi svi parohijani mogli da se posluže sa slavskim znamenjima i darovima koji su namenjeni za ovu priliku. Svakako, tu su i Svetosavski paketići za dečicu, iako ove godine nema okupljanja sa recitacijama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Andrej
Foto: arhiva hram S. Save u Beču

Sestre Kola su pripremile kao dar za svoju Crkvu jedan veličanstveni poklon: Komplet odeždi za bogosluženja (Arhijerejske, svešteničke i đakonska). Vladika je u to ime izrazio blagodarnost i molitve upućene Svetom Savi, da dragim sestrama Sveti Sava uvek bude zastupnik pred Gospodom, ali i svim parohijanima i da naš život u Gospodu bude ovako skladan i jednoobrazan, kao što su i ove krasne odežde, koje su na dan hramovne slave po prvi put nosili i Episkop i sveštenici i đakon.

Ove godine nije moguće održati Svetosavsku akademiju, po prvi put nakon više decenija. U to ime je Eparhija austrijsko – švajcarska pripremila jednu monografiju – zbirku o dosadašnjim Svetosavskim akademijama (od devedesetih godina do danas). Zbirka, usled otežanog dostavljanja robe preko granice tokom pandemije, još nije stigla do Beča. Međutim, još u prvoj polovini februara, dočekaćemo je ovde kod nas i potom će svaki vernik dobiti po jedan primerak na poklon, u čast dosadašnjih akademija, ali i u znak nepomutne i iskrene ljubavi prema svim vernicima i svakako, u znak ogrmonog poštovanja prema crkvenosti našeg blagočestivog naroda!

Ova monografija treba da bude jedan signal utehe i ljubavi, obzirom da je ova vanredna situacija u Beču toliko stroga, da okupljanja nisu moguća, tako da nije moguće organizovati ni proslavu u hramu, niti dečije recitacije, ali još manje samu Akademiju. Neka bi Gospod Bog dao da, zastupničkim molitvama Svetog Save, dogodine proslavimo ponovo na toržestven način našeg zastupnika pred prestolom Svevišnjega!

Jerej Filip Milunović, starešina Saborne crkve