Početna Škola Proslava Svetoga Save u srpskih školama u Hesenu

Proslava Svetoga Save u srpskih školama u Hesenu

U nemačkoj pokrajini Hesen nastavni kadar Srpske dopunske škole se potrudio da obeležavanje Savindana i u uslovima pandemije bude veoma raznovrsno, dostojanstveno i bogato. 

„Iako se svečanost u crkvi, osmesi dece i zagrljaji uz čestitanje slave ne mogu nikako nadomestiti, nastavnice Srpske dopunske škole u Hesenu  Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić i Tatjana Milanović  su sa mnogo ljubavi pripremile onlajn priredbu-film kako bi  to bar delimično nadoknadile“, istakla je koordinatorka vaspitno-obrazovnog rada Biljana Bukinac.

Sa časa nastavnice Sonje Zrnić
Foto: S. Zrnić

Za ovogodišnju proslavu Svetoga Save nastavnice su snimile film „Putuje bez puta i put se za njim rađa“. Naziv filma, kako je istaknuto,  upućuje na Savinu posvećenost srpskom narodu i sve one staze koje je  za nas utabao. Potom su za ovu priliku raspisale likovni i literarni konkurs, a tebe su bile Bio jednom princ Rastko, Savinim stopama Čudesni grad Ras. „Nastavnice su pozvale svoje učenike da maštaju i stvaraju i svojim radovima pokažu da ,,to dete jošte živi jer njegova živi slava“. Od pristiglih radova napravljen je onlajn časopis. Upravo na Savindan, 27.1.2021. godine, organizovan je  ,,Svetosavski kviz“ preko aplikacije „Zum“. Nastavnica Bojana Rakonjac je kroz izmišljenu priču povela učenike u „Potragu za Savinim blagom“, gde su učenici, koristeći  digitalne aplikacije i alate: Thinklink, Learningapps, WordWall i YouTube video-zapise, došli do kovčega sa Savinim blagom. U njemu je skrivena istina veća od svih: da je najveće blago ono koje u sebi nosimo“, naglasila je koordinatorka.

Pobednici Kviza o Svetom Savi
Foto: S. Zrnić

„Duh svetosavlja nas uči istinskim vrednostima, dobroti i ljubavi hrišćanskoj, on nas snaži da istrajemo, bodri da ne posustanemo. Negovan je i održavan i u najtežim vremenima naše istorije, zapravo – najviše tada. To nam je pokazala i godina iza nas, kada smo se, tražeći izlaz i lek, okrenulu porodici i jedni drugima – onako kako nas svetitelj uči.  Zato smo i ovoga 27. januara ,,uskliknuli s ljubavlju“ Svetom Savi““, dodala je nastavnica Bojana Rakonjac.

 „U okviru „zum“ časova tj. video konferencija, sa učenicima smo obnovili stečena znanja o liku i dela velikog prosvetitelja i sveca. Posebnu pažnju smo posvetili đacima prvacima jer se mnogi od njih prvi put susreću sa ovom temom. Za takmičenje smo učenike podelili u grupe po uzrastima. Koristili smo „Kahoot“ sajt  koji su učenici već koristili i u potpunosti odgovara za realizaciju kvizova“, istakla je nastavnica Sonja Zrnić. Ona je dodala da je ceo prosvetni kadar u Hesenu zadovoljan i radovima i odzivom učenika, čija se najbolja dela mogu pogledati na https://anyflip.com/sankv/ucpf

Deo učenika nastavnice Tatjane Milanović
Foto: T. Milanović
Kviz o Svetom Savi
Foto: S. Zrnić