Početna Škola Obeležen Sveti Sava u svim grupama nastavnice Slavice Stupar u Nemačkoj

Obeležen Sveti Sava u svim grupama nastavnice Slavice Stupar u Nemačkoj

Školska slava Sveti Sava obeležen je u svim grupama učiteljice Slavice Stupar: u Pforchajmu, Raštatu, Karlsrueu, Gagenau, Bruhsalu i Baden-Badenu. „Ove godine proslave su bile pod posebnim okolnostima i uslovima. Učenici su bili vođeni duhom Svetog Save i pravoslavlja, verom u istinske vrednosti, hrišćansku ljubav i dobrotu ne posustaju na putu koji im je svetitelj pokazao. Okrenuti svim ovim vrednostima i pre svega porodici crpe snagu“, istakla je učiteljica Slavica Stupar.

Ona je dodala da je kreativnost tokom obeležavanja svetosavske nedelje bila na visokom nivou. „Pevala se Svetosavska himna i horska pesma „Ko udara tako pozno“, govorili se stihovi, anegdote o Svetom Savi, dok su Ana Škorić i Sofija Ilić izvele na klaviru Svetosavsku himnu. Deca i roditelji su se „onlajn“ uključili u peto večernju proslavu Svetog Save u organizaciji Centra za Srbe u Rasejanju. Pokazali su veliko interesovanje za „Letnju školu““, dodala je učiteljica Stupar.

U subotu uveče u hramu Prepodobne majke Paraskeve protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić je uz blagoslov podelio deci paketiće. Pritom se vodio razgovor o Svetom Savi, školi i dobrom zdravlju.

Lana Mršić iz Pforchajma je toga dana bila prvi put u našoj crkvi . Oduševljeno je izjavila: „Ovde je prelepo. Nedostaje mi škola. Srećna sam što sam dobila paketić“.

Mina Garić iz Gagenau je naglasila istakla da voli ovaj praznik. „Pamtim kako smo ga proslavljali i u Srbiji. Drago mi je da sam vidala učiteljicu i neke drugare“.

Onlajn čas sa đacima u Baden-Badenu
Foto: S. Stupar

Milica Majstorović iz Raštata je dodala: „Volim što sam u crkvi, ali mnogo lepše je bilo prošle godine kada smo imali Svetosavsku akademiju. Bilo je mnogo svečanije, više dece i ljudi“.

 „Na rastanku svi su imali istu želju: Da sledeće godine ovaj praznik proslavimo Svetosavskom akademijom u velikom broju“, dodala je učiteljica Stupar.

Čas sa đacima u Karlsrueu
Foto: S. Stupar