Početna Škola Nagrade učenika Srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Nagrade učenika Srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Poznato je da su u vannastavnim aktivnostima učenici koji pohađaju srpsku dopunsku školu u Francuskoj, Italiji i Sloveniji veoma aktivni. Učestvuju na svim literarnim i likovnim konkursima u Srbiji, Republici Srpskoj i u regionu, dopisuju se sa drugarima iz matice i drugih zemalja, oduševljavaju svojim idejama, kreativnošću, zrelošću, ljubavlju prema Srbiji, srpskom jeziku, kulturi, tradiciji…

Tako su i nagrađeni učenici iz Pariskog regiona (Milan Šafner, 1. nagrada; Leontina Stević, 2. nagrada; Nataša Radovanović, 3. nagrada; Viktorija Stefanović, 3. nagrada) na konkursu Pismo na ćirilici – pisanim slovima na temu „Što na um, to na drum“ Centra za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda, bili su gosti Centra tokom svetosavskih dana, od 27. do 31. januara, prilikom  čega su čitali svoje radove i predstavili put od inspiracije, do srpskih reči, ljubavi prema otadžbini i negovanju pisane ćirilice.

Svetosavski dani završeni su nagradama na svetosavskom konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj“ Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu.

Rezultati u kategoriji starijeg osnovnoškolskog uzrasta: prvo mesto, Anastasija Ristić, osmi razred, Slovenija; treće mesto: Leontona Stević, šesti razred, Francuska; pohvaljeni radovi: Jovana Majkić (Slovenija), Ema Jovanović (Italija), Ana Tadić (Slovenija), Ana Despotović (Slovenija), Nataša Ristanić (Slovenija), Luka Simić (Francuska).

U mlađem uzrastu: prvo mesto, Diana Milanović, treći razred, Francuska; drugo mesto, Saša Sekulović, četvrti razred, Francuska; treće mesto, Milica Mitić, drugi razred, Italija; pohvaljeni radovi: Mila Tica (Slovenija), Sergej Ilić (Slovenija), Una Nedeljković (Francuska), Sofija Stepanović (Italija) i Iva Matović (Slovenija), posebno pohvaljen rad za inovativnost i vrstu tehnike.

Muzička kruna bio je spot pesme Branka Stevanovića „Negujmo srpski jezik“, objavljen na Savindan, u kome je učestvovao 41 učenik iz sve tri zemlje. Projekat „Deca – Srbiji“ realizovan je u organizaciji Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i Dečjeg kulturnog centra Beograd. 

Uživajte u nekim od radova učenika Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji a ostale radove pogledajte na školskoj internet stranici http://srpski.fr/.