Početna Škola Sveti Sava u Srpskoj dopunskoj školi u Sloveniji po prvi put obeležen

Sveti Sava u Srpskoj dopunskoj školi u Sloveniji po prvi put obeležen

Deo učenika iz Kranja, Novog mesta i Ljubljane
Foto:FB Srpska škola u FIS

Po prvi put u Sloveniji od ove školske godine realizovana je nastava na srpskom jeziku. Utisci i interesovanje su odlični i nastavnici i đaci su se u vanrednim okolnostima sjajno organizovali i i prvu proslavu Svetoga Save u srpskim školama su realizovali bez greške.

U Mariboru je održana zajednička „onlajn“ priredba „Savinim stopama“, koju su pripremile mr Maja Anđelković Šeguljev i Dragana Šoškić. Učestvovalo je preko 40 učenika svih uzrasta, kojima se obratio otac Milan Jovanović, sveštenik Srpske pravoslavne crkve Ćirilo i Metodije.

Đake iz Ljubljane i okolnih škola na početku zajedničke priredbe pozdravila je konzulka Ivana Jakšić Matović i otac Mitar Tanasić, a program su sa decom pripremili Danilo Spasojević i Jelena Stefanović.

Učenice iz Kranja
Foto:FB Srpska škola u FIS

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mariboru i Ljubljani prikazane su izložbe dečjih radova na temu „Sveti Sava u liku i stihu“ i „Sveti Sava“. Da je svetosavska nedelja idealan povod da se deca iz različitih regija Slovenije upoznaju družeći se na „zum“ časovima, pokazale su svojom saradnjom Svetlana Todorović, Draga David i Tamara Svrzić, koje su podstakle učenike iz Ljubljane, Kopra, Nove Gorice i Postojne da pokazuju jedni drugima ljubav ka recitovanju, pevanju, sviranju i provele ih kroz prezentaciju njihovih likovnih ostvarenja. Duh svetosavlja prenosio se kroz pesmu „Savin monolog“ Desanke Maksimović, koju su kazivali đaci iz različitih mesta, nadovezujući se jedni na druge. Nevena Stupar se sa svojim đacima iz Kranja, Novog Mesta i Ljubljane uključila preko Zum aplikacije na priredbu koja je održana u osnovnoj školi Meša Selimović u Bijeljini, a program je pripremljen u saradnji sa učiteljima trećeg i petog razreda Branislav Milanović i Marijana Simikić. Elementi svih aktivnosti u Sloveniji, učeničkih radova i slika njihovog učešća postali su sastavni deo zapisa koji je kreirala Draga David. Nastavnici su na Savindan održali i zajedničku „onlajn“ priredbu, navela je koordinatorka Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Sloveniju Blaženka Trivuničić.

Intervju pripremio i vodio Mateja Milovanović
Foto: FB Srpska škola u FIS