Početna Škola Svetosavska proslava u srpskim školama u Francuskoj

Svetosavska proslava u srpskim školama u Francuskoj

Učenici iz Nansija
Foto: FB Srpska škola u FIS

U Svetosavskoj nedelje učenici Srpski dopunskih škola u Francuskoj u svim razredima obeležili su svoju slavu. Virtuelno, ali sa puno ljubavi, uz mnogo lepih pesnica i priča, literarnih dela, predavanja…

Da je Sveti Sava kulturni, poetski i duhovni simbol pokazao je učenički stvaralački izraz širom Francuske. „Onlajn“ priredbe i virtuelne izložbe predstavljene su putem školske Fejsbuk stranice „Srpska škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji“.

Preko 3000 pratilaca stranice moglo je da vidi radove đaka srednjeg i starijeg uzrasta – izbor kaligrafski ukrašenih pouka Svetog Save iz „Hilandarskog tipika“ i „Žitija Svetog Simeona“ uz likovne portrete i pojedinačne muzičko-poetske interpretacije. Gost u Parizu bila je pesnikinja Danica Dana Dodić, koja je govorila odabrane rodoljubive stihove.

Tradicionalna priredba u Crkvi Svete Petke u Bondiju izvedena je ove godine „onlajn“. Đacima se obratio protojerej Željko Simonović, a program su pripremale Milija Jevremović i Tamara Nacik.

Učenici Ljiljane Simić u Sansu imali su dragog gosta, prof. dr Dragana Radovanovića sa Odseka za geografiju na PMF-u prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. On je deci prikazao deo izložbe „Crkve i manastiri Kosova i Metohije i Toplice kroz vekove“, govoreći o srpskom duhovnom blagu.

 U Savinu čast pevalo se širom istočne Francuske, gde je Marija Praizović okupila decu u zajedničkim kazivanjima pesmica iz Belfora, Sošoa, Etipa, Miluza, Sent Avola, pri čemu im se obratila konzulka Anđelka Šimšić.

U Pariskom regionu je Katarina Strailović održala niz priredbi sa đacima iz Pjerfita, Bondija, Obervilijea, Robensona i Pariza.

U Orleanu je priredbu i izložbu pripremila  Slavica Milić. U Kolmaru i Strazburu u učionici u odeljenjskoj proslavi priredbu sa izložbom spremili su učenici Nataše Radojević. U crkvi u Nansiju izvedena je mala svečanost đaka Nataše Francišković, a u Lionu je odeljenje Aleksandre Bursać obeležilo školsku slavu u prostoru crkve, navela je koordinatorka Srpske dopunske škole Blaženka Trivunčić,

Deo đaka iz Straburga i Kolmara
Foto: FB Srpska škola u FIS