Početna Događanja Aktivnosti Arno Gujona, direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u...

Aktivnosti Arno Gujona, direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Arno Gujon sa saradnicama
Foto: arhiva FB A. Gujon

U poslednja dva dana direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sa svojim saradnicima poslao je svojim sunarodnicima u dijaspori i regionu podatke o dve, za njih važne akcija.

Prva je da se radi na mogućnosti da se na konkurse za sufinansiranje projekata za dijasporu i region ubuduće podnose onlajn, a druga je unapređenje srpske dopunske škole u inostranstvu i povećanje broja đaka.

„Preko naše Uprave se svake godine finansira više stotina projekata za srpska udruženja iz dijaspore i regiona. Propratna dokumentacija za prijavu i monitoring svakog projekta bila je obimna, nepraktična a pri tom je oduzimala mnogo vremena pogotovu kada se slala poštom iz dalekih zemalja poput Australije ili Amerike“, rekao je Arno Gujon. On je dodao da je njegova želja da se unapredi i poboljša efikasnost konkursa tako što će predstavnicima udruženja iz rasejanja omogućiti prijave onlajn. „Zbog toga sam pokrenuo radnu grupu koja će u narednom periodu raditi na izradi digitalne platforme i softvera“, dodao je Gujon.

Danas se Arno Gujon susreo sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem. Razgovarali su o radu dopunskih škola srpskog jezika u regionu i dijaspori i o tome kako mogu da povećaju broj naših učenika u narednom periodu. „Jezik predstavlja vezivno tkivo srpskog naroda, pogotovu u dijaspori, i zato je izuzetno važno da ga ojačamo“, istakao je Arno Gujon.