Početna Moja Priča Luka Simić učenik Srpske škole u Orleanu veoma je ponosan na svoje...

Luka Simić učenik Srpske škole u Orleanu veoma je ponosan na svoje poreklo i srpsku istoriju

Luka Simić je učenik četvrtog razreda Srpske dopunske škole u Orleanu u Francuskoj. „Veoma je vredan đak, redovan je na časovima i omiljen je među svojim drugarima i drugaricama.  Svojim ponašanjem daje lep primer svom bratu Saši, koji je takođe učenik Srpske dopunske skole i ide u prvi razred“, istakla je nastavnica Slavica Milić za portal Rasejanje.info i dodala: „Obojica su lepo vaspitana deca i odlični đaci. Vole Srbiju i veoma su zainteresovani za srpsku istoriju“.

Posebno su ponosni što žive u Orleanu, gradu koji je vezan za život srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića. U najlepšem parku u  Dolini Loare u Orleanu, nalazi se samo jedan spomenik-srpskom kralju Petru Prvom. Pored parka nalazi se ulica sa istim imenom. Zlatnim slovima, na spomeniku, koji krasi najviši deo parka, piše: „Kralju Petru Prvom srpskom, koji je kao potporučnik Legije, preplivao zaleđenu Loaru i od Prusa spasao grad. Zahvalni Orleanjani.“

Luka voli sport i trenira rukomet. Na konkursu narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj“ u kategoriji stariji osnovnoškolci njegov rad je o prvom srpskom arhiepiskopu je pohvaljen.

Veliku zaslugu za dobre rezultate svojih đaka ima upravo nastavnica Slavica Milić, koja je ponosna i na Luku i njegovom brata Sašu i da joj je drago što svi zajedno rade na negovanju i čuvanju našeg jezika, kulture, običaja i tradicije od zaborava. „Veoma sam zahvalna na ogromnoj podršci roditelja, sa kojima imam vrlo lep odnos i odličnu saradnju“, dodala je nastavnica Slavica za naš portal.

Lukin rad
Foto: arhiva S. Milić