Početna In Memoriam Odlazak „Panonskog mornara“ – u Novom Sadu preminuo Đorđe Balašević

Odlazak „Panonskog mornara“ – u Novom Sadu preminuo Đorđe Balašević

Obožavalac svih generacije Đorđe Balašević
Foto: stranica balasevic.com

Preminuo je Đorđe Balašević. Prijatelj velikog broja generacija svih naroda sa prostora bivše Jugoslavije i posthumno prijatelj budućih generacija, koje će nastaviti sa slušaju njegovu muziku. Sa Đoletom se raslo, išlo u školu, na ekskurzije, na putovanja, radovalo, plakalo, venčavalo, razvodilo, starilo… Sa Đoletovim pesmama se bilo svuda. I upravo zbog toga se Đorđe Balašević doživljavao kao član porodice svih nas.

Preminuo je juče u 68. godini, od posledica izazvanih kovidom 19.

 „Srećno ti putovanje prema zvezdama. Hvala ti za stihove koji ostavljaju veliki trag u večnost“, zapisao je Novak Đoković. Društvene mreže su prepune stihovima, porukama, pesmama poznatog kantautora. Od Balaševića se opraštaju svi sa prostora bivše Jugoslavije. U Zagrebu ono što srpska politika godinama nije mogla da uradi, da „zaživi“ ćirilica, uradio je Balašević. U centru grada je ćirilicom napisano „Bećarac“.

„Odrastao je i živeo u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi „Neki novi klinci“. Sa 18 godine je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je verovao da neće nigde objaviti. Prvu pesmu je posvetio muvi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava”, napisao je Bojan Uzelac.

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Solo-karijeru započeo je albumom Pub sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sledeće godine prvi put puni beogradski Sava centar.  Potom objavljeju ploču Celovečernji the Kid, 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. 1985. godine izlazi album 003. na kome se istakla pesma Slovenska. U saradnji sa TV Novi Sad snimio je TV film pod nazivom Celovečernji Kid. Potom dolazi album Bezdan. Tada je sastavio ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević je isticao da je najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočeo ovim albumom. Potom sledi album Panta rei, pa Tri posleratna druga. Ona je dobila podnaslov Muzika iz istoimenog romana koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i beleži veliki uspeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najlepših balada koje je Balašević snimio — D–mol. U vreme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. objavio je album Marim ja….

Balašević je objavio 12 albuma
Foto: stranica balasevic.com

Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snimio je album Jedan od onih života,

1996. se ponovo vraća na scenu albumom Naposletku. Nove pesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljavani fagot, oboa, truba i violina koje na veran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.

Svoj drugi roman objavio je 1997. I u njemu pratio je svoj pretposlednji album – Jedan od onih života. Roman postiže izuzetno dobre kritike. 2000. godine objavio je politički album Devedesete.

Ljubavne pesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj meri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimio album Dnevnik starog momka. On ga je posvetio supruzi Olji. Svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma Olja je najbolja. 2004. objavio je album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz.

U braku sa suprugom Oliverom ima ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu. Biće sahranjen u njegovom Novom Sadu.

„Život? To ti je, znaš ono na grobu, pa kad piše godina rođenja i godina smrti. – E ona crtica između, to je život…”
Srećno putovanje u večnost i hvala na svemu dragi Đole.

Uvek su nedostajale karte za njegov koncert
Foto: stranica balasevic.com