Početna Škola Srećan ti Dan državnosti, naša Srbijo!

Srećan ti Dan državnosti, naša Srbijo!

Deo učenika srpske škole u BV uz svoje radove
Foto: arhiva T. Popović

U uslovima nastave na daljinu, nastavnici koji realizuju nastavu u pokrajini Baden-Virtemberg i dalje sa istim elanom i uspehom planiraju i realizuju različite nastavne i vannastavne aktivnosti sa svojim učenicima. Tim nastavnika je više puta istakao koliko je ovo važan segment obrazovno-vaspitnog procesa na srpskom jeziku u dijaspori, tokom koga učenici, ne samo da stiču nova saznanja i povezuju  stečena znanja tokom nastave, pretvarajući ih u funkcionalna, već i motivisani od strane nastavnika iskazuju svoju kreativnost i individualne potencijale. Ovog puta aktivnosti realizovane povodom Dana državnosti Republike Srbije bile su obogaćene i razvijanjem patriotskih osećanja, jačanjem svesti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu. U nedelji koja je prethodila prazniku, širom pokrajine u mestima u kojima se održava dopunska nastava na srpskom jeziku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, učenici su tokom nastave sticali nova znanja o istoriji Srbije u periodu Prvog i Drugog srpskog ustanka kroz različite oblasti: Prvi i Drugi srpski ustanak, Dinastije Karađorđevića i Obrenovića, Đorđe Petrović – Karađorđe, Kneževina Srbija, Državna obeležja Kneževine Srbije i državna obeležja Republike Srbije. Nakon toga su sva svoja stečena znanja olovkama koje pišu i crtaju srcem pretočili u čestitke  i obojili bojama ljubavi prema svojoj otadžbini.

Čestitke učenika koje su pisane i crtane perom srca u kome kuca Srbija, inspirisale su nastavnike da radove učenika nastalih povodom državnog praznika, objedine u Zbornik dečjih radova. Put od ideje do realizacije, od prvog poteza olovke, preko crteža do objedinjavanja u Zbornik, nije bio lak. Ali, ljubav nastavnika prema deci i pozivu koji obavljaju, njihov nesebični trud i zalaganje, rezultirali su stranicama prepunim dečje radosti i ljubavi prema svojoj zemlji.

Zbornik na pravi način pokazuje i ilustruje kako se angažovanje učenika i nastavnika kroz različite aktivnosti, na deci zanimljiv i edukativni način, mogu ostvariti ciljevi obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu.

U želji da na stranicama Zbornika roditelji i svi koji ga listaju, osete svu radost svakog dečjeg rada, pred vama je pismo đaka svojoj domovini, kao i Zbornik dečjih radova, kojima su deca svojoj otadžbini poželela srećan praznik.

Tekst je napisala koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg, Tatjana Popović

Zbornik počinje pismom đaka domovini.

„Draga naša domovino,

u školi su nas učili da se domovina brani lepotom, ljubavlju i znanjem. Mame i tate nam govore da se domovina voli i brani odlaskom kod bake i deke. Učiteljica u srpskoj školi nam uvek kaže da se domovina pre svega voli čuvanjem i negovanjem svog jezika kao našeg najvećeg blaga. Mi to blago čuvamo. Idemo u srpsku školu. Volimo svoj jezik. Slavimo naše praznike i pevamo naše pesme. Učimo našu istoriju. Divimo se našim junacima. I sve to nas podseća na tebe i rađa ljubav prema tebi. Ali, fali nam ovde ipak ono što tu ljubav čini još većom. Mnogo je među nama i onih koji kažu da je tatino i mamino selo lepše i od Štutgarta. Dragana najviše pati za Kalemegdanom. Kaže da je najsrećnija kad ode tamo. A Jelena samo priča kako svi putevi vode u Niš. Vera uvek dodaje da Jelena to kaže zato što nikada nije bila u Kragujevcu i ne zna kako je to lep grad. A Petar ponosno kaže: „Nema lepšeg grada od Novog Sada!”

Marku najviše nedostaje jabuka koju je posadio njegov deda. Kaže da nigde nema slađe jabuke. Nikoli fali bakina vruća pogača, a Milici strinina proja. Učiteljica im svima kaže i da su sve te male i velike stvari za kojima pate, takođe ljubav prema domovini.

Domovino naša, svu tu ljubav darujemo ti na tvoj veliki praznik. Olovkama, bojicama i maštom smo pisali, crtali i učili samo za tebe. Srećan ti Dan državnosti, naša Srbijo! Vole te tvoji đaci iz srpske škole u pokrajini Baden Virtemberg.”

Posle pisma slede sastavi, crteži i ilustracije na skoro 50 strana Zbornika. Zbornik se može pogledati na https://online.fliphtml5.com/qlxht/icvc/