Početna Škola Svetlana Todorović, nastavnica SDŠ u Sloveniji prezadovoljna je svojim đacima

Svetlana Todorović, nastavnica SDŠ u Sloveniji prezadovoljna je svojim đacima

Svetlana Todorović
Foto: arhiva S. Todorović

Nastavnica Srpske dopunske škole Svetlana Todorović, koja od ove školske godine predaje u Ljubljani i Ivančnoj Gorici, veoma je ponosno na svoje đake. Iako nije imala priliku da ih dobro upozna pošto se brzo po početku nastave moralo preći na onlajn (nastavu) hemija sa učenima odlično se slaže i nastava na daljinu odlično funkcioniše. Đacima su časovi zanimljivi a nastavnica se trudi da pored osnovnog programa sa njima odradi i vannastavne aktivnosti. I u tome je vrlo uspešna. Učenici su aktivni na mnogim konkursima širom Srbije i Republike Srpske i ostvaruju odlične rezultate. Pored velikog uspeha njenih đaka na likovnom konkursu Sveti Sava, princ i prosvetitelj Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu (o čemu smo pisali i đake koji su osvojili nagrade i predstavili) učenici su ostvarili u odlične rezultate na konkursu u organizaciji Alternative iz Kraljeva i Centra za afirmaciju stvaralaštva. Odneli su brojne nagrade i pohvale. Anastasija Ristić iz  Ljubljane osvojila je prvo mesto, Ana Despotović takođe iz Ljubljane drugo, Anđela Javorski iz Novog Mesta treće. Pohvale su stigle na radove Jovane Majkić (Ivančna Gorica), Stefana Joksimović (Ljubljana) i Nađe Mićović (Ankarana).

Među nagrađenim đacima iz Slovenije Svetlana ne predaje Anđeli i Nađi. O svima njima, kao i ostalim svojim đacima Svetlana je puna hvale. Ona se prisetila tih dana:

„Deca su se danima spremala za ove konkurse. Najpre smo pričali našoj istoriji, kulturnoj baštini Srbije, o zadužbinama srednjovekovnih vladara…Gledali smo filmove, puštali prezentacije, pravili intervjue sa članovima loze Nemanjića, rešavali kvizove i asocijacije. Tek kada su bili potpuno motivisani,  dobili su zadatak da predstave Svetog Savu onako kako ga oni vide. Kada na taj način pristupite temi, učenici će vas  iznenaditi svojim idejama, kreativnošću i stvaralaštvom“, izjavila je  ponosna na svoje učenike Svetlana Todorović.

Od septembra po prvi put se nastava  na srpskoj jezikom odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Koordinatorka Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Slovenije Blaženka Trivunčić. Nastavu za sada drži osam nastavnika.
Svetlana je rođena u Beogradu, profesor je srpske književnosti i jezika. Iz osnovne škole Jovan Cvijić došla je da radi u srpskoj školi u Sloveniji. Godinama je vodila dramsku sekciju i osvajala mnogobrojne nagrade za režiju. Dobitnik je i nagrade za najboljem dramskog pedagoga 2017. godine.