Početna Događanja Noletovih (za sada) 311 nedelja

Noletovih (za sada) 311 nedelja

Foto: FB N. Đoković

Novak Đoković, koji se od juče nalazi na prvom mestu sa najviše nedelja provedenih na čelu ATP liste (311)  danas je na svom Fejsbuk profilu napisao:

„Kada sam imao samo 7 godina sam se usudio da kažem svima da mogu da budem najbolji na svetu. To je bila tako jaka želja da je morala da se ostvari uprkos svim poteškoćama s kojima sam se suočavao – slabije zdravlje, nedostatak novca, i najveći šampioni koje je tenis imao, preko puta mreže, kao protivnici. Čini me jako ponosnim da šetam istom stazom sa najvećim šampionima i džinovima mog sporta. Sama činjenica da sam zaradio svoje mesto među njima prateći dečiji san je velika potvrda da kada vašim mislima i delima upravlja ljubav, sve je moguće. Primam puno čestitki sa svih strana sveta, ljudi slave ovaj uspeh kao svoj i to mi je takodje još jedan veliki podsetnik da sport nisu samo rekordi i trofeji. Sve naše emocije, teški i lepi momenti, i intenzitet kojim jurišamo ka našim snovima nas povezuje sa ljudima širom sveta. Sport je naša spona. Neizmerno sam srećan što sto sam napravio toliko veliki i poseban uspeh u sportu kome sam toliko posvećen i koji toliko volim. Još više se radujem godinama koje su ispred mene, u kojima ću uživati da se nadmećem i da se igram sa reketom, za mene još uvek najdražom igračkom na svetu“.

Novak Đoković je ovim rezultatom pretekao Rodžera Federera, koji je do osmog marta bio prvi sa 310 nedelja.

Tekst o tome kako su švajcarski mediji preneli su test prenosimo tekst portala Serbinfo.ch

Novak Đoković je 8. marta oborio još jedan rekord koji je dugo bio u rukama Rodžera Federera. Reč je, naravno o 311 nedelja na čelu ATP liste, jednoj od stavki veoma bitnoj kada je reč o trci za nezvaničnu titulu najboljeg igrača u istoriji.

Tu činjenicu, da je Federer ostao bez još jednog rekorda, morali su da konstatuju i u Švajcarskoj, pa su se okrenuli temi šta je još pred Federerom.

„Ovo je dan koji Federerovi navijači nisu želeli da dožive. Novak Đoković je preoteo još jedan od rekorda švajcarskog tenisera. Srbin je u 311. nedelji kao broj jedan i time je prestigao Federera”, piše list Blik. Potom navode Federerove reči o samom tom rekordu. „Prestići Samprasov rekord od 286 nedelja na prvom mestu mi je nekada bilo važno. Situacija se od tada promenila. Zato ne brinem mnogo sada”, rekao je Federer.

U nastavku teksta se apostrofira koje naredne rekorde može da obori teniser iz Bazela. Pre svega, na „nišanu” mu je rekord Džimija Konorsa koji je odigrao najviše mečeva, 1557 i dobio 1274, usput osvojivši 109 titula. Federer je veoma blizu – odigrao je 1513 mečeva i slavio 1242 puta uz 103 titule.

Drugi rekord koji je moguće da obori jeste onaj koji se tiče najstarijeg grend slem šampiona. Drži ga Ken Rouzvol sa 37 godina, dva meseca i jednim danom, još od Australijan opena 1972. Federer će u avgustu napuniti 40 godina i svakako bi osvajanjem bilo kog slema srušio i taj rekord. Blik ide pomalo hrabro i dalje navodeći da je Pančo Gonzales najstariji osvajač bilo kog trofeja sa 44 godine i sedam meseci, ali to bi značilo da Federer mora da igra bar još pet godina kako bi oborio njegov rekord, što ne deluje previše realno, ali sa njim je sve moguće.

Takođe, Rodžer može da obori rekord i kao najstariji Top 10 igrač, ako ostane u tom krugu u naredne dve godine. Rekord drži Ken Rouzvol sa 41 godinom i osam meseci.

Na kraju, navodi se da Rodžer drži još dva rekorda – onaj od 237 nedelja uzastopno kao broj jedan, iza njega je Konors sa 160 i Novak Đoković sa 122 nedelje, a dodaje se i da ima najviše titula na Vimbldonu, ukupno osam. Iza njega su Pit Sampras sa 7 i Novak Đoković i Bjern Borg sa po pet, prenosi portal serbinfo.ch