Početna Događanja Poklon i zahvalnost norveškom narodu

Poklon i zahvalnost norveškom narodu

Sarah Zorica Mitić uz sliku koja je poklonjena norveškoj državi za nesebičnu pomoć koju pruža Srbiji
Foto: arhiva SZ Mitić

Sarah Zorica Mitić i akademski slikar i profesor dr. Vladislav Šćepanović poklonili su norveškoj državi sliku profesora Šćepanovića. Slika je poklon i zahvalnost državi Norveškoj na nesebičnoj i velikoj finansijskoj pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa. „Norveški narod je kroz istoriju često pokazivao svoju solidarnost sa srpskim narodom i mi osećamo iskrenu i duboku potrebu da se svima zajedno zahvalimo“, istakla je Zorica Sarah Mitić u ime grupe građana Republike Srbije.

Prof. dr Vladislav Šćepanović je na delu, koje je predato norveškoj ambasadi u Beogradu naslikao Hanrika Angela, Ingeborg Stin Hansen i Isidoru Sekulić.

Srpsko-norveška lekarka, naučnica i filantropkinja Sarah Zorica Mitić je prilikom predaje slike sa slikorom dr Vladislavom Šćepanović predstavila je i inicijativu za imenovanje jedne škole u Srbiji imenom norveške medicinske sestre i humanistkinje, Ingeborg Steen Hansen. „Ovakve inicijative dodatno ojačavaju tradicionalno snažno prijateljstvo koje postoji između Srbije i Norveške“, istakli su predstavnici norveške ambasade u Beogradu.

Henrik Angela(1861-1922) je 1893. godine na skijama prešao Crnu Goru. Ovo putovanje je poslužilo kao inspiracija za nekoliko knjiga: Skijama kroz Crnu Goru, Sinovi crnih planina i Moćni narod.

Ingeborg Stin Hansen (1885-1964), bila je medicinska sestra tokom Prvog svetskog rata. Boravila je u Srbiji i borila se protiv epidemije tifusa. Napisala je knjigu o tom svom putovanju: Sa tri fronta- sa Crvenim krstom na ratnim poprištima u Belgiji, Francuskoj i Srbiji. Deo koji se odnosi na boravak u Srbiji je preveden i ušao u knjigu: Strankinje o srpskom vojniku i Srbiji u Velikom ratu, koju je napisao Ratomir Damjanović.

Prof. dr Vladislav Šćepanović naslikao sliku za Norvežane
Foto: arhiva SZ Mitić

Isidora Sekulić (1877-1958) bila je srpska književnica, prva žena član Srpske Akademije nauka i umetnosti koja je više puta posetila Norvešku i opisala je u nezaboravnom delu Pisma iz Norveške. Ovo Isidorino delo je tek 2009. prevedeno na norveški jezik.

Dr sc. med Sarah Zorica Mitić je odlični poznavalac srpsko-norveških odnosa. Godina je živela u Oslu. Rođena je u Beogradu. Medicinski fakultet je završila u Beogradu i u Oslu. Specijalizaciju iz anestezije i reanimacije završila na Vojno Medicinskoj Akademiji u Beogradu i u Oslu, magistarske i doktorske studije završila na katedri za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, odsek psihofiziologija. Somatic Experience studije, kao i  Brainspotting edukaciju u Norveškoj.

Dvostruki je nosilac Vukove diplome, Oktobarske i Majske nagrade za naučna istraživanja i književnost. Dobitnica je i Andrićeve nagrada za prevođenje. Prevela je oko dvadeset stručnih i drugih knjiga sa norveškog na srpski, kao i sa srpskog na norveški.  Napisala više stručnih knjiga, a ratni memoari lekara dobrovoljca su prevedeni i objavljeni na više jezika. Objavila značajan broj stručnih radova u domaćim i svetskim časopisima, ali i veliki broj debatnih članaka i hronika u Norveškoj. 2005 godine je bila izabrana za stranca godine. Radila u više zemalja kao lekar, a danas radi u više zemalja kao TRE trener.