Početna Događanja Uspešno održane radionice onlajn škole Save o srpskim vladarkama

Uspešno održane radionice onlajn škole Save o srpskim vladarkama

O Jeleni Anžujskoj, Simonidi, kneginji Milici govorila Aleksandra Mihajlović
Učesnici prve radionice o srpskim vladarkama
Foto: onlajn škola Sava

U dva navrata deca koja pripadaju srpskom rasejanju sa svih kontinenata imala su priliku da se druže i slušaju divne priče o srpskim vladarkama. Kroz njihovo vreme i divne istorijske priče vodila ih je Aleksandra Mihajlović, autorka enciklopedije o srpskim vladarkama. Virtuelne radionice organizovala je onlajn škola Sava. O kraljici Jeleni Anžujskoj, Simonidi, kneginji Milici, njihovim sudbinama, koje su uspele da svojim bogougodnim delima pomognu srpskom narodu i ostave neizbrisiv trag pričala je Aleksandra. Ona je ujedno odgovarala na mnogobrojna radoznala pitanja najmlađih. Po najviše je bilo reči o njihovim mudrostima, načinu vođena države, snazi u teškim vremenima, snalažljivosti, posebno. Kako i po čemu ih pamti srpski narod.

Za autorku dela o srpskim vladarkama Aleksandru Mihajlović bila su to divna druženja i divne promocije srpskih vladarki. „Deca su bila čarobna u svojim kostimima, pitanjima, pronicljivim zapažanjima. Bilo je pravo uživanje pričati im i družiti se s njima”. Ona smatra da je važno s decom pričati o ovakvim temama, „da znaju korene, ko su im bili preci i koliko su njihovi životi dali pečata i uticaja celoj ondašnjoj Evropi”. Tokom priče o srpskim vladarkama Aleksandra nijednog trenutka nije zanemarila ni žensku ni majčinsku stranu vladarki pa su učesnici radionice mogli da saznaju kako su vaspitavale decu, kako su se oblačile, negovale, ponašale, sa kakvim su se problemima suočavale.

Predstavnici onlajn škole Sava su, da bi upotpunili priču, organizovali i virtuelnu izložbu o načnu odevanja u srednjovekovnoj Srbiji. Kostimograf Stefan Savković prikazao je divne kostime, koji su napravljeni za seriju „Nemanjići, rađanje kraljevine“. Kako nastaju kostimi, koji nakit se koristio, koje je vreme potrebno za izradu, koliko su verodostojni…, govorio je Stefan. On je takođe pokazao učesnicima radionici i odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru Svetoga Sava, kao i haljine Nemanjine supruge Ane i Evdokije i Ane Dandolo, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog.

Takođe u radionicu je utrčao i despot Stefan u oklopu. Deca su zajedno sa njim mahala mačevima a posebnu radost izazvao je zadataka despota –da pokažu svoje mišiće, da bi on mogao da proveri koliko su jaki. Pošto je oduševio učesnike despot Stefan (Nemanja Stojković, učitelj u onlajn školi Sava i apsolvent na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu) se na zahtev dece pojavio ponovo pred kraj radionice.

Sa radionicama u onlajn školi sa decu u rasejanju se nastavlja. Za 20. i 27. mart predviđeno je druženje sa Ivanom Žigon u radionici „Potraga za blagom Kosova i Metohije”.