Početna Kultura Poetski konkurs Desanka Maksimović

Poetski konkurs Desanka Maksimović

Foto: ahriva Valjevske gimnazije

Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga raspisuju 29. po redu poetski konkurs Desanka Maksimović za najbolju zbirku pesama učenika srednjih škola.

Pravo učešća pored redovnih učenika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore imaju i učenici svih srpskih dopunskih u inostranstvu. Potrebno je da se radovi pošalju u jednoj koverti, i to u dva otkucana i posebno povezana primerka i jednim CD-om sa elektronskom verzijom zbirke u word format. Rukopisi se ne vraćaju autorima. Radovi se šalju potpisani šifrom. Upisnik, koji je sastavni deo ovog konkursa, zajedno sa potvrdom škole da je učesnik konkursa redovan učenik, dostaviti u posebnom, zatvorenom manjem kovertu koji se prilaze u koverta sa zbirkom pesama i na kome je ispisana šifra učesnika konkursa. Zbirka treba da sadrži najmanje 30 pesama. Zbirke poslati na adresu Valjevska gimnazije, Vuka Karadžića br. 3 (za Poetski konkurs) najkasnije do 29. aprila 2021. do 20 sati.

Žiri Poetskog konkursa Desanka Maksimović je u sastavu akademik Matija Bećković, pesnik; književnik Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge i dr Vera Vaš, profesor književnosti u Valjevskog gimnaziji.

Rezultati konkursa sa spiskom imena finalista konkursa (dvanaest učenika koji budu ušli u uži izbor) biće objavljeni na sajtu Valjevske gimnazije, a finalisti Poetskog konkursa će biti lično obavešteni najkasnije do 7. maja 2021.  Stručni žiri dodeliće prvu, drugu i treću nagradu. Prva nagrada podrazumeva štampanje pobednike zbirke pisama. Na osnovu utisaka o prispelim radovima članovi žirija mogu dodeliti najviše tri specijalne nagrade.

Finalisti konkursa i njihovi nastavnici će u subotu i nedelju 15. i 16. maja biti gosti Valjevske gimnazije. Finalistima je obezbeđen smeštaj kod učenika, a nastavnicima smeštaj obezbeđuje matična škola. U subotu 15. maja planirano je finalno veče 29. Poetskog konkursa – svečano proglašenje pobednika i promocije pobedničkih zbirki za prethodne dve 2019. i 2020. godinu. U u nedelju 16. maja održaće se Poetski čas Desanki u čast na Trgu pesništva u Valjevu, posle čega će se u Brankovini dodeliti nagrada Desanka Maksimović za pesničko delo nekom od naših istaknutih pesnika. Sve ove planirane aktivnosti (oko dodele nagrada) moraće da se usklade sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.  

Dodatna obaveštenja se mogu dobiti na sajtu Valjevske gimnazije www.valjevskagimnazija.edu.rs ili putem mejl adresa gimvaljevo@gmail.com ili poetskikonkurs2020@gmail.com