Početna Zanimljivosti Sećanje na Slavoljuba Slavka Vorkapića montažera, filmskog teoretičara, reditelja… koji je osvojio...

Sećanje na Slavoljuba Slavka Vorkapića montažera, filmskog teoretičara, reditelja… koji je osvojio Holivud

Slavoljub Slavko Vorkapić filmski teoretičar, montažer, reditelj, glumac, slikar, profesor na Univerzitetu….
Foto: arhiva FB Gromade filmske

Slavoljub Slavko Vorkapić bio je američki filmski teoretičar, montažer i reditelj srpskog porekla, dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije. Predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište i film, radio i televiziju. Vrlo lep tekst o Slavku Vorkapiću prenet je na Fejsbuk stranici Gromade Filmske:

Iz edicije „Srbi koji su razbili u Holivudu i šire“ mora da se izdvoji priča o čoveku koji je razbio možda i više od svih drugih koje smo pominjali, a i u pitanju je baš Srbenda budući da je prelazio Albaniju u I svetskom ratu, tako da mu dugujemo zahvalnost na više nivoa.

Slavko Vorkapić je rođen 1894. u Dobrincima kod Rume, a školovao se prvo u Sremskoj Mitrovici, potom Beogradu i Budimpešti, a nakon što je preživeo rat postao je deo pariskih umetničkih krugova, ali sa jasnom tendencijom da ode u SAD jer samo tamo je mogao da ostvari svoje stvaralačke zamisli.

Krajem 1920. se ukrcao na jedan brod za Njujork i u svojstvu čistača palube našao način da dođe do željene destinacije. Posle je uspeo da pređe i kopneni deo, te 1921. konačno završi u Holivudu.

Počeo je kao glumac i slikar, međutim u periodu između dva rata važio je za specijalistu za umetničku montažu i efekte, u tim oblastima je najdalje otišao, mada se više nego uspešno bavio i režijom. „Život i smrt holivudskog statiste broj 9413″ je njegov kratki film iz 1927. (režirao ga zajedno sa Robertom Florijem) koji mu je doneo velika priznanja u vreme izlaska, koji se izučava i danas redovno u svim filmskim školama i koji je uostalom i preporučio Vorkapića studiju Paramaunt.

Smatra se kamenom temeljcem američke filmske avangarde, a iznenadni rezovi, brzi rad kamere, prigušeno svetlo uz univerzalnu satiričnu priču o nadama i propadanju mladog Holivuđanina, te efekti koji uključuju neka vrlo kreativna rešenja po „uradi sam“ principu, sve to je doprinelo statusu remek-dela svoje kategorije u istoriji američkog filma.

Paramaunt je onda uzeo Slavka pod svoje, posle RKO i MGM, i tu je on razvio „stvaralačku montažu“ iliti ono što je naširoko poznato kao „montage sequence“, a među filmadžijama kao „Vorkapich sequence“. U pitanju je brzo ređanje kadrova koji uglavnom simbolizuju prolazak vremena, dolazi u delu priče kada je poželjno reći što više za što manje vremena i najbitnije stavke i simboliku ‘uglaviti’ između dva poglavlja priče, veoma korisna spravka u koristi pripovedanja i on ga je usavršio ’30-ih godina, najčešće je unajmljivan da time doprinese čuvenim filmovima kao što su „Gospodin Smit ide u Vašington“, „Dejvid Koperfild“, „Doktor Džekil i mister Hajd“, „Živeo Vilja“ itd.

Ta njegova tehnika je nastavila da živi do danas, sećamo se da je tokom osamdesetih naročito bila popularna (i često ne baš najsrećnije korišćena), a recimo Piter Guld je baš Vorkapića naveo kao inspiraciju za deonicu u poslednjoj epizodi prve sezone „Better call Saul“.

„Hvala ti, Vorki. Divim ti se i poštujem tvoj neizmeran doprinos filmu… Uneo si nešto novo, nešto maštovito u film i magiju koja je spasavala loše filmove, a uzdizala dobre. Iz ličnog iskustva znam koliko si stvaralaštva uneo u moje filmove… Volim te kao velikog umetnika“, rekao je i gigant Frenk Kapra svojevremeno o njemu.

Posle II svetskog rata bio je predsedavajući na odseku za film Univerziteta u Severnoj Karolini, a onda se vratio u Jugoslaviju gde je radio kao profesor, ali je i režirao film „Hanka“ 1955. godine sa Verom Gregović i Mirom Stupicom u glavnim ulogama. Nakon putešestvija po Americi, severu Afrike i Evropi u narednih par decenija preminuo je 1976. u Španiji prilikom posete sinu. Tamo je i sahranjen.

Direktno je zaslužan za oko 90 filmova, a indirektno za ko zna koliko i nema filmskog autora na svetu koji posle buđenja u pola noći neće znati ko je i šta je Slavoljub Slavko Vorkapić, koje su mu zasluge, te mu i tako krmeljiv odati počast. Jedan pametan momak iz Dobrinaca kod Rume je stvarno daleko dogurao.